KE chce, by więcej środków z UE trafiało do regionów na innowacyjne projekty

18.07.2017, 20:26aktualizacja: 18.07.2017, 20:26

Polska Dolina Lotnicza, czy szwedzko-norweski projekt budowy "zielonych" autostrad - to przykłady inwestycji, które osiągnęły sukces w różnych regionach UE. KE chce, żeby jeszcze więcej środków przeznaczano na rozwój takich innowacyjnych projektów.

Komisja Europejska przedstawiła w wtorek propozycje, które mają pomagać regionom Europy w inwestowaniu w te niszowe dziedziny, w których są one konkurencyjne. Komisja określa je, jako „inteligentne specjalizacje”.

Kolejnym udanym przykładem takiego projektu jest chorwacki neurochirurgiczny system robotyki RONNA.

Pierwsza propozycja Komisji to stworzenie międzyregionalnych partnerstw innowacyjnych, finansowanych ze środków UE. Inspiracją dla tego projektu jest sukces inicjatywy Vanguard - porozumienia regionów dotyczącego współpracy gospodarczej w obszarach inteligentnej specjalizacji.

KE chce zwiększyć liczbę projektów mogących uzyskać finansowanie w takich sektorach, jak biogospodarka, bazy danych, sieci mobilne czy zaawansowane metody produkcji.

Drugi projekt KE to bezpośrednie wsparcie dla regionów, które złożywszy wniosek będą mogły współpracować z zespołami ekspertów Komisji, aby usuwać bariery dla inwestycji oraz dostosowywać się do zmian przemysłowych i społecznych.

Łukasz Osiński (PAP)

luo/ fit/ mal/