KE: kraje UE w 2015 r. straciły ok. 152 mld euro w efekcie luki w podatku VAT

28.09.2017, 18:20aktualizacja: 28.09.2017, 18:20

KE szacuje, że w 2015 r. kraje UE straciły ok. 152 mld euro w efekcie luki w podatku VAT. Kwota ta - zdaniem Brukseli - jest niedopuszczalnie wysoka. KE chce wkrótce przedstawić propozycje reformy, która ma ograniczyć oszustwa związane z VAT.

Luka w podatku VAT to różnica między oczekiwanymi dochodami z tytułu VAT a kwotą faktycznie pobraną. Zdaniem KE, strata 152 mld euro jest dowodem na to, że UE potrzebuje gruntownej reformy, tak aby państwa członkowskie mogły w pełni wykorzystywać dochody z podatku VAT w swoich budżetach. Chociaż ściągalność podatku VAT w 2015 r. nieznacznie się poprawiła, to - zdaniem Komisji - brakujące kwoty są nadal niedopuszczalnie wysokie. 152 mld euro to ok. 12 proc. całkowitych oczekiwanych przychodów z podatku VAT.

"Państwa członkowskie nie powinny dopuszczać do tak uderzających strat w dochodach z podatku VAT. Chociaż Komisja wspiera wysiłki na rzecz poprawy ściągalności tego podatku w całej UE, obecne przepisy dotyczące VAT pochodzą z 1993 r. i są przestarzałe. Wkrótce zaproponujemy modernizację przepisów dotyczących podatku VAT od sprzedaży transgranicznej. Nasza reforma pomoże zredukować transgraniczne oszustwa związane z VAT o 80 proc. i odzyskać na rzecz państw członkowskich tak potrzebne im środki" - powiedział w czwartek komisarz do spraw gospodarczych i finansowych, podatków i ceł Pierre Moscovici.

Ściągalność VAT w państwach członkowskich znacznie się różni. Według KE w 2015 r. największy ubytek dochodów z tytułu VAT odnotowano w Rumunii (37,2 proc.), na Słowacji (29,4 proc.) i w Grecji (28,3 proc.). Najmniejsze w Hiszpanii (3,5 proc.) i Chorwacji (3,9 proc.). W wartościach bezwzględnych największe straty dochodów z tytułu VAT, wynoszące 35 mld euro, poniosły Włochy. W Polsce było to 9,7 mld euro (24,5 proc.).

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ kot/ amac/

Data publikacji 28.09.2017, 18:20