KGHM rozpoczyna inwestycje w budowę farm fotowoltaicznych

09.07.2020, 16:16aktualizacja: 09.07.2020, 16:16

Przy należącej do KGHM Hucie Miedzi Legnica powstanie farma fotowoltaiczna o mocy 3 MW - pierwsza z cyklu inwestycji w fotowoltaikę, które chce przeprowadzić spółka. Energia produkowana przez farmy będzie wykorzystywana przez należące do KGHM zakłady.

O rozpoczęciu pierwszej z cyklu inwestycji w budowę farm fotowoltaicznych poinformował w czwartek podczas konferencji prasowej w Hucie Miedzi Legnica prezes KGHM Marcin Chludziński.

„Tu niebawem zacznie się pierwsza z większych inwestycji, jeśli chodzi o energię z fotowoltaiki. Farma o mocy około 3 MW będzie realizowana przez należącą do KGHM spółkę ZANAM” - powiedział prezes. Chludziński dodał, że energia produkowana na famie będzie używana przez zakłady KGHM.

Prezes podkreślił, że transformacja energetyczna, niezależność energetyczna, zielona energia i tańsza energia to kluczowy wątek w rozwoju branży miedziowej w Europie. „To też kluczowy wątek w rozwoju naszej firmy i zmiany w podejście do zaopatrywania KGHM w energię” - mówił.

Chludziński poinformował, że farmy fotowoltaiczne powstaną również w okolicach Huty Głogów i Lubina.

Prezes podkreślił, że dla KGHM energia, po pracy, jest kluczowym czynnikiem produkcji. „Zużywamy każdego roku 2,8 TWh prądu; 25 proc. w tej chwili pochodzi z naszych źródeł; (...) chcemy przy tym zwiększać naszą produkcję energii” - mówił Chludziński.

Dodał, że zgodnie z założeniami do 2030 r. KGHM chce zaspokajać 50 proc. zapotrzebowania na energię z własnych źródeł. „Cześć energii będzie pochodzić z fotowoltaiki, ale też z elektrowni wiatrowych. To się wpisuje w trend zielonej miedzi, czyli produkcji miedzi w oparciu o ekologiczne czynniki produkcji” - mówił.

Chudziński podkreślił, że inwestycje w fotowoltaikę oraz inne zielone źródła energii to „kroki niezbędne”. (PAP)

autor: Piotr Doczekalski

Data publikacji 09.07.2020, 16:16