Kilka milionów gości na Jarmarku św. Dominika w Gdańsku

21.08.2016, 19:37aktualizacja: 21.08.2016, 19:37

Kilka milionów osób odwiedziło zakończony w niedzielę w Gdańsku 756. Jarmark św. Dominika. Ta najstarsza impreza handlowo-kulturalna w Polsce oraz jedna z największych w Europie trwała trzy tygodnie. W jarmarku uczestniczyło ok. 1000 handlowców.

Oficjalna ceremonia zakończenia jarmarku odbyła się w niedzielę po południu na Długim Targu.

"Jeśli chodzi o frekwencję na tegorocznym jarmarku, to łatwiej jest podać liczbę odwiedzin, która wyniosła ok. sześciu milionów. Były bowiem osoby, które pojawiały się na jarmarku więcej niż jeden raz" - powiedziała w niedzielę PAP Joanna Czauderna-Szreter, dyrektor ds. marketingu w Międzynarodowych Targach Gdańskich, które od 1996 r. są głównym organizatorem Jarmarku św. Dominika.

Podkreśliła, że liczba odwiedzin na tegorocznym jarmarku była zbliżona do tej sprzed roku.

"Frekwencja dopisała. Zadowoleni z jarmarku byli też wystawcy. Z ich punktu widzenia pogoda do handlu była niemal idealna" - dodała.

Jak co roku organizatorzy imprezy przyznali dwie nagrody Grand Prix na najbardziej atrakcyjną ofertę jarmarku. W kategorii "produkt rzemieślniczy" laur przypadł kolekcji worków i toreb lnianych zdobionych nadrukiem w technice linorytu (Linoryt Jan Szopa, Pracownia ADKA "Ale worek" z Poznania).

W kategorii tej przyznano także dwa wyróżnienia. Otrzymali je: Maria Lisiewicz z Rzeszowa za kolekcję "oryginalnych tablic kredowych i magnetycznych w fantazyjnych kształtach" oraz Many Mornings z Aleksandrowa Łódzkiego za kolekcję "kolorowych, szalonych skarpetek nie do pary".

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2016 w kategorii "produkt spożywczy" przypadło firmie Piaggio Mobile Concept z Gdańska za Choco Kebab. Wyróżnienie otrzymała natomiast firma Balsen z Gdańska za ofertę świeżych, konserwowanych i wędzonych jaj przepiórczych oraz makaronów z jaj przepiórczych.(PAP)

rop/ hgt/

Data publikacji 21.08.2016, 19:37