KNF ustanowiła zarząd komisaryczny w SKOK "Wybrzeże" w Gdańsku

08.08.2016, 12:54aktualizacja: 08.08.2016, 12:54

Komisja Nadzoru Finansowego ustanowiła zarząd komisaryczny w SKOK "Wybrzeże" w Gdańsku - poinformowała KNF w poniedziałkowym komunikacie. Do tej pory zarząd komisaryczny wprowadzono w 17 kasach.

Na zarządcę komisarycznego SKOK "Wybrzeże" powołano Adama Stempniewskiego.

Według KNF "celem zarządcy komisarycznego są działania na rzecz wzmocnienia spółdzielczej kasy poprzez wzrost efektywności działania i poprawę standardów zarządzania ryzykiem w oparciu o szczegółową weryfikację sytuacji finansowej kasy".

"Zarządca komisaryczny został zobowiązany do sporządzenia informacji finansowej SKOK Wybrzeże na koniec dnia poprzedzającego ustanowienie w SKOK zarządcy komisarycznego i poddania tego sprawozdania badaniu przez biegłego rewidenta. Zarządca komisaryczny ma również wypracować koncepcję restrukturyzacji kasy w uzgodnieniu z Komisją lub opracować i uzgodnić z KNF program postępowania naprawczego, którego realizacja służyć będzie możliwie najbardziej efektywnemu zabezpieczeniu interesów członków spółdzielczej kasy" - wyjaśniła Komisja.

Dodała, iż zarządca komisaryczny będzie kierować procesem restrukturyzacji oraz informować KNF, Kasę Krajową i radę nadzorczą spółdzielczej kasy o efektach prowadzonych działań naprawczych.

Przypomniała również, że ustanowienie zarządcy komisarycznego nie wpływa na organizację i sposób działania kasy, z wyjątkiem zmian przewidzianych ustawą o SKOK, a także nie wpływa na sposób obsługi członków SKOK.

"Spółdzielcza kasa nadal będzie świadczyć usługi w pełnym dotychczasowym zakresie. W mocy pozostają stosunki umowne łączące SKOK z jej członkami będącymi jednocześnie współwłaścicielami kasy. Nadal obowiązują również umowy z pracownikami i kontrahentami SKOK" - zaznacza Komisja. (PAP)

zab/ jzi/

Data publikacji 08.08.2016, 12:54