Komisja Europejska kolejny raz podnosi prognozy wzrostu gospodarczego dla Polski

03.05.2018, 13:31aktualizacja: 03.05.2018, 13:31

Komisja Europejska szacuje, że w 2018 roku wzrost gospodarczy Polski w 2018 r. wyniesie 4,3 proc. To o jeden punkt procentowy więcej, niż przewidywano w lutym - wynika z opublikowanego w czwartek raportu KE.

Komisja wskazuje w nim, że głównymi czynnikami wzrostu w Polsce są konsumpcja prywatna i inwestycje, a także szybki wzrost płac, wysoki poziom zaufania konsumentów oraz unijne fundusze strukturalne.

Według prognoz KE wzrost polskiej gospodarki będzie "nadal silny" i wyniesie 4,3 proc. - "tylko nieznacznie mniej" niż w 2017 r., kiedy odnotowano go na poziomie 4,6 proc.

Unijni analitycy przewidują, że w 2019 r. wzrost gospodarczy Polski wyniesie 3,7 proc.

KE odnotowuje, że na początku 2018 r. inflacja spadła z ubiegłorocznego poziomu 1,6 proc. do 1,3 proc, ale przewiduje, że w obecnym i przyszłym roku wzrośnie do 2,5 proc. (PAP)

gpal/ cyk/

Data publikacji 03.05.2018, 13:31