Koncern Fortum zapowiada rozpoczęcie budowy nowej elektrociepłowni w Zabrzu

26.04.2016, 14:18aktualizacja: 26.04.2016, 14:18

Koncern energetyczny Fortum zamierza wkrótce rozpocząć prace przy budowie nowej elektrociepłowni w Zabrzu.

W kwietniu spółka podpisała z firmą Budimex list intencyjny, który ma prowadzić do zawarcia właściwej umowy na roboty budowlane o wartości kilkudziesięciu mln zł.

„Już wkrótce przejdziemy z etapu planowania i projektowania nowej elektrociepłowni do jej właściwej budowy. Nowy zakład zapewni wysoką efektywność produkcji i nie tylko pozytywnie wpłynie na jakość powietrza w regionie, ale również zagwarantuje mieszkańcom dostęp do konkurencyjnego cenowo ciepła sieciowego” - wskazał cytowany w komunikacie prasowym manager ds. rozwoju elektrociepłowni Fortum Adam Kampa.

Według wcześniejszych informacji, budowa nowej elektrociepłowni dla Bytomia i Zabrza to największy projekt inwestycyjny Fortum na Śląsku. Elektrociepłownia od 2018 r. ma zaopatrywać w ciepło sieciowe blisko 70 tys. gospodarstw domowych w obu miastach.

W ramach przyszłej umowy z wykonawcą, Budimex będzie miał za zadanie m.in. przygotowanie fundamentu pod budynek kotła, łącznie z żelbetową konstrukcją głównej klatki schodowej, czyli tak zwanego pylonu, oraz realizację prac fundamentowych pod główną galerię podawania paliwa. Będzie również odpowiedzialny za roboty budowlane pod instalację oczyszczania spalin, a także wybudowanie budynku maszynowni i budynku elektrycznego z nastawnią elektrociepłowni.

Spółka Fortum Silesia, powstała z połączenia sprywatyzowanych w 2011 r. elektrociepłowni w Zabrzu i Bytomiu, jest podstawowym wytwórcą ciepła dla Bytomia, Zabrza i Rudy Śląskiej, zamieszkiwanych przez ponad pół miliona osób. (PAP)

mab/ dym/

Data publikacji 26.04.2016, 14:18