Kontrowersje wokół planu modernizacji autostrad we Francji

18.09.2016, 20:32aktualizacja: 18.09.2016, 20:32

Miliard euro kosztować ma modernizacja autostrad we Francji zapowiedziana w niedzielę w wywiadzie prasowym przez sekretarza stanu do spraw transportu Alaina Vidaliesa. Sprawa budzi jednak wiele kontrowersji.

Rząd podkreśla, że realizacja planu stworzy 5 tys. miejsc pracy i leży w interesie regionów, natomiast władze lokalne skarżą się, że kasy są puste, a kierowcy twierdzą, że zamiast obiecanej obniżki będzie podwyżka opłat za autostrady.

Modernizacja ma się rozpocząć w przyszłym roku. Według Vidaliesa chodzi o przebudowę dotychczasowych i budowę nowych węzłów autostradowych. „Przestudiowaliśmy potrzeby regionów i już pracujemy nad 50 przeróbkami, ale lista nie jest zamknięta” – cytuje Vidaliesa „Journal du Dimanche”.

Plan finansowany ma być przez podwyżki opłat za przejazd autostradami w latach 2018-2020 oraz przez władze samorządowe – regionalne i departamentalne. Niewielkie prace wykonają na swój koszt przedsiębiorstwa zarządzające autostradami na podstawie państwowej koncesji.

„O planie, który podobno został już zatwierdzony przez prezydenta (Francois Hollande'a), dowiadujemy się z prasy. Kolejny raz władze państwowe pokazują, że drwią sobie z umów i obietnic” – powiedział w wywiadzie radiowym Philippe Rapeneau, wiceszef regionu Nord-Pas-de-Calais i dodał, że samorządy lokalne nie mają z czego płacić i nie mogą wprowadzać nowych podatków.

Prezes stowarzyszenia 40 Milionów Automobilistów, Daniel Quero, oburzył się w radiu France-Info na to, że „właścicieli samochodów, którzy płacą bardzo wysokie podatki, kolejny raz uderzy się po kieszeni”. Przypomniał też, jak minister ochrony środowiska Segolene Royal, której podlega sekretarz stanu do spraw transportu, „napiętnowała nieuzasadnione podwyżki opłat i krociowe zarobki firm autostradowych”.

Z Paryża Ludwik Lewin (PAP)

Data publikacji 18.09.2016, 20:32
Źródło informacji PAP