Newsletter

Krajowa Rada Drobiarstwa: polski drób jest bezpieczny

01.03.2019, 18:42aktualizacja: 01.03.2019, 18:42

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Polski system kontroli jest zgodny ze standardami Unii Europejskiej i zapewnia konsumentom bezpieczeństwo - oceniła w oświadczeniu dla PAP Krajowa Rada Drobiarstwa. Rada odniosła się do doniesień o wykryciu w Czechach salmonelii w drobiu z Polski.

Kontrola weterynaryjna przeprowadzona w czwartek w hurtowni w Lounach wykazała obecność pałeczek salmonelli w przywiezionej z Polski partii mrożonych kurzych udek o łącznej wadze 1200 kg. Dystrybucja mięsa drobiowego z Polski z tej hurtowni została natychmiast wstrzymana. Agencja CTK, która poinformowała o wynikach kontroli sanitarnej w Lounach, wyraziła przypuszczenie, że polskiego mięsa drobiowego, które jest zakażone salmonellą, może być w Czechach znacznie więcej.

KRD - jak poinformowano w oświadczeniu - zarekomendowała zakładom drobiarskim, które wysyłają drób, jaja, czy pisklęta do Czech tymczasowe pobieranie próbek na obecność pałeczek salmonella z każdej partii produktów i zwierząt wysyłanych na tamtejszy rynek. Działanie to - w opinii KRD - ma udowodnić stronie czeskiej, że polski drób w momencie wysyłki spełnia wymogi bezpieczeństwa, w tym brak obecności salmonelli.

Jednocześnie KRD zapewniła, że "aktualnie realizowane, zgodne z przepisami, działania kontrolne są w pełni wystarczające dla utrzymania odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa produktów drobiowych, trafiających na rynki zagraniczne".

"Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zdecydowanie sprzeciwia się wszelkim opiniom, dotyczącym potencjalnie niewłaściwej jakości mikrobiologicznej drobiu z Polski, wynikającej z rzekomego braku skutecznych rozwiązań systemowych, dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem polskiego mięsa i produktów drobiowych" - podkreślono w oświadczeniu. (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ drag/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 01.03.2019, 18:42
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ