KRD: zmniejsza się liczba rodziców niepłacących alimentów

12.10.2017, 11:02aktualizacja: 12.10.2017, 11:02

Po czterech miesiącach obowiązywania nowych przepisów dot. alimentów wyraźnie zmniejszyła się liczba niepłacących rodziców, którzy trafiają do Krajowego Rejestru Długów - np. w marcu wpisano ich blisko 2,5 tys., a we wrześniu - niespełna 600.

KRD przypomina, że 31 maja weszły w życie nowe przepisy Kodeksu Karnego, przewidujące surowsze kary dla dłużników alimentacyjnych - m.in. nie ma już zapisu o "uporczywym" uchylaniu się od płacenia alimentów, co pozwalało na unikanie odpowiedzialności karnej, jeśli dłużnik od czasu do czasu płacił nawet drobne kwoty. Osobom, które zalegają z alimentami przez trzy miesiące, grozi do roku więzienia.

"Nie wiemy, ilu niepłacących rodziców dostało wezwania do prokuratury, ale od 3 miesięcy obserwujemy wyraźny spadek liczby nowych wpisów z tego tytułu. O ile jeszcze w pierwszej połowie roku do Krajowego Rejestru Długów trafiało miesięcznie do 1,5 do 2,5 tys. nowych dłużników alimentacyjnych z długiem sięgającym od 150 do 180 mln zł, to w ostatnim kwartale mamy 450-650 nowych wpisów miesięcznie, na kwotę 90-106 mln zł. Jeśli ten trend się utrzyma, to pod koniec roku możemy się spodziewać, że długi alimentacyjne zaczną w końcu spadać" – komentuje Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej.

Ostrożną optymistką jest także Dorota Herman ze Stowarzyszenia "Dla naszych dzieci". "Jak na razie nie możemy mówić o spektakularnych efektach, jakie przyniosła nowelizacja Kodeksu Karnego. Nie mniej jednak zaczynają do nas docierać sygnały od samotnych matek, które mówią o ojcach spłacających drobne kwoty. Zapewne wynika to z tego, że ci panowie, w obawie przed grzywną, opaską elektroniczną lub więzieniem, nie chcą dopuścić do +uzbierania się+ zaległości, które mogłyby wynieść równowartość co najmniej trzech świadczeń okresowych" - mówi Herman.(PAP)

akw/malk/

Data publikacji 12.10.2017, 11:02