Kwieciński: miliard złotych na poprawę dostępności dla niepełnosprawnych

02.10.2018, 13:33aktualizacja: 02.10.2018, 13:33

W ciągu pół roku ruszą programy m.in. dla szkół, uczelni i placówek służby zdrowia, które mają poprawić ich dostępność dla niepełnosprawnych; wartość budżetu na te inicjatywy to miliard złotych - mówił na konferencji szef MIiR Jerzy Kwieciński.

Mają na to pozwolić decyzje obradującego we wtorek i środę Komitetu Monitorującego Program Wiedza, Edukacja, Rozwój, w którego skład wchodzą przedstawiciele rządu, samorządów, przedsiębiorców i organizacji pozarządowych. Chodzi o wykorzystanie istniejących środków w programie na rzecz osób z niepełnosprawnościami i osób starszych, współfinansowanym z funduszy unijnych.

"Będziemy inicjowali konkurs +Przestrzeń dostępnej szkoły+ z budżetem 100 mln zł, w ramach którego chcemy, żeby pierwsze 50 pilotowych szkół dokonało u siebie zmian" - mówił minister inwestycji i rozwoju na konferencji na temat programu Dostępność Plus. Jak dodał, podobny projekt "Dostępna uczelnia" przeznaczony dla szkół wyższych będzie miał budżet 200 mln zł.

"Chcemy współpracować z samorządami. W ramach takiej współpracy chcemy dokonać 160 usprawnień w 150 samorządach, więc zapraszamy samorządy do współpracy. Mamy na to przeznaczony budżet ponad 70 mln zł" - mówił minister.

Z kolei wart 30,4 mln zł projekt Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego ma stworzyć elementy zajęć dotyczące projektowania uniwersalnego, przeznaczone np. dla przyszłych architektów czy urbanistów.

Kwieciński zapowiedział także konkurs dla 100 placówek służby zdrowia na likwidację barier, o budżecie 300 mln zł, oraz uruchomienie "specjalnego inkubatora dostępności", w ramach którego ma zostać wypracowanych 100 innowacji społecznych dla niepełnosprawnych.

W ramach programu przewidziane jest także dofinansowanie sumą 14,5 mln zł projektu Państwowego Funduszu Rehabilitacji (PAP)

autor: Małgorzata Werner-Woś

mww/ pad/