Lasy Państwowe i GIS zainaugurowały akcję #ZasadźSięNaZdrowie

22.10.2019, 16:18aktualizacja: 22.10.2019, 16:18

Lasy Państwowe oraz Główny Inspektorat Sanitarny będą zachęcać do postrzegania lasu jako środowiska sprzyjającego zdrowiu. W ramach akcji #ZasadźSięNaZdrowie zostanie posadzonych 16 tys. sadzonek drzew i krzewów.

We wtorek w siedzibie GIS w Warszawie, dyrektor generalny Lasów Państwowych Andrzej Konieczny oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas podpisali porozumienie o współpracy, które zainaugurowało akcję pod hasłem #ZasadźSięNaZdrowie.

Inspektorat podkreślił, że las to miejsce relaksu, zarówno fizycznego i psychicznego, odprężenia oraz odpoczynku. Z kolei ludzie, którzy mają dostęp do terenów zielonych, są na ogół zdrowsi.

"Regularny kontakt z naturą ma pozytywny wpływ na zdrowie, sprzyja rozwijaniu zdrowego stylu życia, a także kształtowaniu innych czynników prowadzących do poprawy i zachowania jakości życia ludzi. Rosnące zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami lasu sprzyja podejmowaniu działań na rzecz promocji leczniczych walorów lasu. Dlatego też w poczuciu odpowiedzialności za zdrowie ludzi naszym celem jest zachęcenie do postrzegania lasu jako środowiska sprzyjającego zdrowiu" - wskazano.

Jak wyjaśniono, akcja pod hasłem #ZasadźSięNaZdrowie odbędzie się w całej Polsce na terenach zarządzanych przez Lasy Państwowe. Zaplanowano posadzenie 16 tys. sadzonek drzew i krzewów gatunków rodzimych, co ma symbolizować zaangażowanie wszystkich pracowników służb sanitarnych. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ skr/