Liczba turystów korzystających z noclegów wzrosła o 6,9 proc. - GUS

21.07.2018, 10:45aktualizacja: 21.07.2018, 10:45

Liczba turystów w Polsce, którzy od stycznia do końca maja tego roku skorzystali z noclegów, wzrosła o 6,9 proc., do 11,5 mln z 11 mln rok wcześniej w tym samym okresie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

W tym liczba turystów korzystających z hoteli wzrosła do 9,3 mln z 8,7 mln przed rokiem w ciągu pięciu miesięcy.

GUS poinformował, że od stycznia do kwietnia tego roku z bazy noclegowej w Polsce skorzystało 9,3 mln turystów krajowych i 2,4 mln turystów zagranicznych. Rok wcześniej było ich odpowiednio 8,7 mln i 2,3 mln.

Jak poinformował GUS, w tym roku najwięcej turystów zagranicznych korzystających z noclegów stanowili Niemcy (605,5 tys.). Na drugim miejscu znaleźli się turyści z Wielkiej Brytanii (211,2 tys.). Trzecie miejsce z liczbą 184,1 tys. turystów zajęła Ukraina. Najmniej turystów przyjechało z Cypru, bo 1299.

Z danych GUS wynika ponadto, że w pierwszych pięciu miesiącach tego roku udzielono turystom w Polsce 28,8 mln noclegów. Rok wcześniej w tym samym czasie udzielono ich 26,8 mln.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ je/