LOT podpisał list intencyjny z Brazylijczykami na leasing samolotów Embraer 195

03.02.2020, 08:19aktualizacja: 03.02.2020, 08:19

LOT podpisał list intencyjny z brazylijską firmą Azul na leasing 18 samolotów średniego zasięgu typu Embraer 195, z opcją rozszerzenia zamówienia o kolejne 14 - poinformowała PAP spółka. Do końca br. LOT chce pozyskać 10 z 18 zamówionych maszyn.

"LOT podpisał list intencyjny z brazylijską firmą Azul na leasing 18 Embraerów 195 z opcją rozszerzenia zamówienia o kolejne 14 egzemplarzy. W sumie do końca 2020 roku LOT pozyska w ten sposób 10 z 18 zamówionych maszyn" - poinformowała spóła w komunikacie.

Samolot Embraer 195 może zabrać na pokład do 118 osób.

Jak tłumaczy spółka, nowe dostawy możliwe są dzięki zawartej współpracy z liniami Azul oraz leasingodawcami, z którymi ta brazylijska linia ma zawarte umowy.

"Dzięki transakcji LOT stanie się największym operatorem embraerów w Europie z flotą liczącą w sumie ponad 50 maszyn" - przekazała spółka.

Prezes PLL LOT Rafał Milczarski podkreśla, że kontrakt pozwoli uzupełnić flotę w segmencie wąskokadłubowym, a także zapewni w krótkim czasie ciągłość operacyjną przy zachowaniu efektywności kosztowej.

"Samoloty te doskonale sprawdzą się na popularnych europejskich trasach i pozwolą na dalszy rozwój siatki połączeń z naszych hub-ów w Warszawie i Budapeszcie. Tym samym LOT będzie dysponował największą flotą Embraerów w Europie i jedną z większych na świecie" - powiedział cytowany w komunikacie Milczarski.

Embraery we flocie LOT-u obsługują połączenia krajowe i średniodystansowe m.in. do Krakowa, Frankfurtu, Wiednia, Monachium, Barcelony, Genewy, Odessy, Kijowa czy Kopenhagi. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ je/