Lotnisko Chopina obsłużyło rekordową liczbę pasażerów w 2018 roku - ponad 17 mln

05.01.2019, 10:30aktualizacja: 05.01.2019, 10:30

Warszawskie Lotnisko Chopina w 2018 r. obsłużyło 17,76 mln pasażerów - poinformował w piątek port. Jak dodano, oznacza to 12,7 proc. wzrost w stosunku do 2017 r.

"Rekordowa liczba pasażerów - 17 mln 755 tys. 500 - skorzystała w 2018 r. z Lotniska Chopina w Warszawie. Jest to wzrost o 12,7 proc., czyli o 2 mln, w stosunku do roku poprzedniego" - poinformował port w komunikacie.

Jak dodano, w 2018 roku w ruchu międzynarodowym podróżowało prawie 16 mln (wzrost o 17,2 proc. wobec 2017 r.), a w ruchu krajowym blisko 1,8 mln osób.

O ponad 20 proc. rok do roku wzrósł ruch czarterowy, co oznacza ponad 2,2 mln więcej podróżnych w tym segmencie.

W samym grudniu 2018 r. na Lotnisku Chopina odprawiono ponad 1,2 mln osób, czyli o 10 proc więcej niż w grudniu 2017 r.

"Tak duża liczba obsłużonych pasażerów to znaczący sukces naszego lotniska. Osiągnięty wynik potwierdza, że warszawski port jest liderem w regionie. Coraz więcej pasażerów postrzega nas jako dogodny punkt przesiadkowy – udział pasażerów w ruchu tranzytowym od dłuższego czasu utrzymuje się na poziomie 30 procent, co potwierdza że powinniśmy jeszcze bardziej dostosować lotnisko do potrzeb portu przesiadkowego" - powiedział cytowany w komunikacie Piotr Rudzki z biura PR Lotniska Chopina.

W komunikacie przypomniano, że w marcu 2018 r. "w trosce o dobro okolicznych mieszkańców", lotnisko wprowadziło w marcu "Core night", czyli zakaz planowania operacji lotniczych między godz. 23.30 a 5.30. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ skr/