Loty do Burgas i Aten w letniej siatce połączeń z Jasionki

28.03.2018, 18:31aktualizacja: 28.03.2018, 18:31

W środę odbył się pierwszy lot z podrzeszowskiego lotniska w Jasionce do Burgas. Połączenie to, obok trasy do Aten, jest jednym z dwóch, jakie w sezonie letnim uruchomiła z podkarpackiego lotniska linia Ryanair.

Jak powiedziała w środę na konferencji prasowej w Rzeszowie Olga Pawlonka z Ryanair, połączenie do Aten zostanie zainaugurowane w maju. „Oba połączenia realizowane będą raz w tygodniu. Na tych trasach latać będziemy do końca października br., czyli cały sezon letni” – dodała.

Obecny na konferencji wiceprezes portu lotniczego w Jasionce Zbigniew Halat podkreślił, że oba kierunki będą atrakcyjne dla mieszkańców regionu. „Brakowało nam tych połączeń, które są atrakcyjne turystycznie. Wierzę, że zarówno połączenie do Burgas, jak i do Aten będą miały duże obłożenie” – dodał.

Pawlonka podkreśliła, że w tym roku pojawi się na rynku nowy przewoźnik czarterowy Ryanair Sun. W związku z tym z Jasionki będą uruchomione trzy nowe rejsy na greckie wyspy.

Z Jasionki irlandzki przewoźnik realizuje 27 lotów tygodniowo. W tym roku przewoźnik zamierza przewieźć z podrzeszowskiego lotniska 450 tys. pasażerów.

Łącznie Ryanair obsługuje z Jasionki 10 tras, w tym do m.in. Bristolu, Dublina, East Midlands, Korfu, Londynu Luton, Londynu Stansted oraz Manchesteru. (PAP)

autor: Wojciech Huk

edytor: Dorota Skrobisz