Berry Galazka wśród 15 artystów nominowanych do nagród Music Moves Europe Awards 2024

27.10.2023, 09:36aktualizacja: 27.10.2023, 10:45

Music Export Poland (1)

Podczas BIME Festival w Bilbao w czwartek 26 października, ogłoszono piętnastu artystów nominowanych do Music Moves Europe Awards 2024; Bulgarian Cartrader (Bulgaria), Fran Vasilić (Croatia), Giift (Denmark), Pearly Drops (Finland), Zaho de Sagazan (France), CLOCK CLOCK (Germany), Arny Margret (Iceland), yunè pinku (Ireland), Tramhaus (Netherlands), Ash Olsen (Norway), Ana Lua Caiano (Portugal), freekind. (Slovenia), Ralphie Choo (Spain), waterbaby (Sweden)oraz reprezentująca Polskę Berry Galazka.

Music Moves Europe Awards (MME Awards) to nagroda Unii Europejskiej, której intencją jest nagradzanie wschodzących europejskich artystów, którzy wyznaczają obecne i przyszłe trendy w muzyce. W poprzednich latach zwycięzcami byli między innymi: Stromae, Alyona Alyona, Rosalia, The Haunted Youth, Dua Lipa, Sans Soucis, Hozier, Meskerem Mees i Christine and the Queens.

Fani muzyki w całej Europie będą głosować na zwycięzcę MME Public Choice Award 2024 za pośrednictwem strony internetowej Music Moves Europe Awards: www.mmeawards.eu. Ubiegłoroczny zwycięzca nagrody publiczności, Jerry Heil z Ukrainy, zostanie członkiem jury Music Moves Europe Awards 2024.

"Jako członek jury będę szukał tych, którzy śpiewają prosto z serca" - powiedział Jerry Heil.

Pakiet nagród

Pięciu artystów zostanie wybranych przez międzynarodowe jury, z których jeden zostanie laureatem Grand Jury Award. Wszyscy nagrodzeni zostaną ogłoszeni podczas ceremonii wręczenia nagród Music Moves Europe Awards w czwartek 18 stycznia 2024 r. podczas festiwalu Eurosonic Noorderslag (ESNS) odbywającego się w Groningen w Holandii. Każdy z nich otrzyma 10 000 euro. Ponadto zwycięzca Grand Jury Award zostanie nagrodzony voucherem na trasę koncertową o wartości 5 000 euro. Zwycięzca MME Public Choice Award 2024 również otrzyma 5 000 euro.

Wszyscy nominowani artyści wystąpią na festiwalu ESNS, a także wezmą udział w programie edukacyjnym MME, organizowanym przez ESNS i partnerów MME Awards: Liveurope, Yourope, Live DMA, IMPALA, Digital Music Europe, ICMP-CIEM, International Music Managers Forum (IMMF) i European Music Exporters Exchange (EMEE), organizacji, której członkiem jest Music Export Poland.

Konkurs Music Moves Europe Awards jest kluczowym elementem działań Unii Europejskiej na rzecz wspierania i promowania europejskiego sektora muzycznego. Jego celem jest wzmocnienie pozycji artystów i profesjonalistów w branży, przy jednoczesnym wspieraniu zjednoczonej i zróżnicowanej europejskiej sceny muzycznej.

Podczas przyszłorocznej edycji festiwalu ESNS odbędzie się „FOCUS on POLAND”, specjalne wydarzenie poświęcone polskiej scenie muzycznej, organizowane we współpracy z Music Export Poland. Oprócz koncertów polskich artystów i udziału kilkudziesięciu osób reprezentujących krajową branżę muzyczną, w części konferencyjnej odbędzie się kilka paneli poświęconych polskiej muzyce.

KONTAKT:

Nikka McNeill