Blisko 1800 uczniów z całej Polski wzięło udział w lekcjach muzealnych w ramach konkursu „Spotkania ze sztuką”

06.04.2023, 16:12aktualizacja: 06.04.2023, 16:15

PGE Polska Grupa Energetyczna (1)
Zakończyła się pierwsza edycja konkursu „Spotkania ze Sztuką”, którego organizatorem była Fundacja PGE. Przez 18 tygodni w 90 wycieczkach do Muzeum Narodowego w Warszawie, Krakowie oraz Lublinie wzięło udział blisko 1800 uczniów oraz ponad 200 opiekunów ze szkół podstawowych z całej Polski.

„Bardzo nas cieszy, że dzięki konkursowi Fundacji PGE >>Spotkania ze sztuką<< blisko 1800 uczniów z mniejszych miejscowości mogło, niekiedy pierwszy raz w życiu, odwiedzić najważniejsze muzea sztuki w Polsce. Tak liczny udział młodych ludzi w 90 lekcjach muzealnych to dowód na to, że młodzież, jeżeli ma taką możliwość, chętnie korzysta z kontaktu ze sztuką. To duża motywacja, żeby kontynuować te działania” - mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej. „PGE aktywnie podchodzi do mecenatu kultury i jej promocji, będąc jednym z największych mecenasów kultury w Polsce” - dodaje Wojciech Dąbrowski.

Najchętniej wybieranym przez uczniów muzeum, w którym odbywały się lekcje muzealne było Muzeum Narodowe w Warszawie, które odwiedziło ponad 700 dzieci. Muzeum Narodowe w Krakowie cieszyło się zainteresowaniem ponad 630 dzieci, a Muzeum Narodowe w Lublinie ponad 450. W trakcie lekcji muzealnych uczniowie mogli zapoznać się z dziełami największych polskich artystów, jak Tamara Łempicka, Jan Matejko, Stanisław Wyspiański czy Jacek Malczewski, jak również zdobyć wiele informacji z zakresu historii polskiego malarstwa.

Konkurs ogłoszony przez Fundację PGE 19 września 2022 r., nawiązywał do prowadzonej przez PGE kampanii „Zapraszamy do bywania”. Był on skierowany do uczniów klas podstawowych z całej Polski, z miejscowości poniżej 50 tys. mieszkańców. Zadaniem konkursowym było przedstawienie przez uczniów własnej interpretacji wybranego obrazu polskiego malarza, którego dzieło można obejrzeć w jednym z muzeów.

Do konkursu przystąpiło ponad 400 szkół podstawowych z całej Polski. Prace plastyczne nadesłało ponad 500 uczniów, spośród których jury wyłoniło 90 zwycięzców. W nagrodę laureaci oraz laureatki konkursu zabrali swoje klasy wraz z opiekunami na lekcje muzealne do Muzeum Narodowego w Warszawie, Krakowie lub Lublinie, które objęte są mecenatem PGE Polskiej Grupy Energetycznej. Realizacja wycieczek rozpoczęła się 23 listopada 2022 r. i trwała do 31 marca 2023 r.

Dodatkowo, autorzy najlepszych prac konkursowych otrzymali również indywidualne nagrody w postaci bonu o wartości 300 zł do wykorzystania w sklepie Empik.

Zwycięskie prace zostały także zaprezentowane w formie wystaw online na stronach muzeów:

Na jesieni Fundacja PGE planuje organizację kolejnej edycji konkursu „Spotkania ze sztuką”, do której już dzisiaj serdecznie zaprasza.

Link do filmu, YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2IJIiclGf58

PGE Polska Grupa Energetyczna jest mecenasem 20 instytucji kultury w całej Polsce, w tym Muzeum Narodowego w Warszawie, Muzeum Narodowego w Krakowie, Zamku Królewskiego na Wawelu, Muzeum Narodowego w Lublinie oraz 16 filharmonii i instytucji muzycznych. Są to: Filharmonia Narodowa w Warszawie, Filharmonia Opolska im. Józefa Elsnera, Filharmonia Śląska im. Henryka Mikołaja Góreckiego w Katowicach, Opera i Filharmonia Podlaska, Filharmonia Zielonogórskiej im. Tadeusza Bairda, Narodowe Forum Muzyki im. Witolda Lutosławskiego we Wrocławiu, Filharmonia im. Karola Szymanowskiego w Krakowie, Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie, Toruńska Orkiestra Symfoniczna, Filharmonia Podkarpacka im. Artura Malawskiego w Rzeszowie, Filharmonia im. Henryka Wieniawskiego w Lublinie, Polska Filharmonia Bałtycka im. Fryderyka Chopina w Gdańsku, Opera Nova w Bydgoszczy, Filharmonia Gorzowska, Filharmonia Świętokrzyska im. Oskara Kolberga w Kielcach i Filharmonia Dolnośląska w Jeleniej Górze.

We wrześniu 2022 r. PGE zrealizowała kampanię „Zapraszamy do bywania”. Miała ona na celu zachęcenie do uczestniczenia i korzystania z kultury. Ideą kampanii było budowanie przekonania, że kontakt z kulturą wyzwala wyobraźnię i inspiruje, a kultura jest dla wszystkich.

KONTAKT:

Konrad Mróz