Czas apokalipsy: wersja reżyserska 4K. Premiera: 23 sierpnia 2024 roku

21.08.2024, 12:05aktualizacja: 21.08.2024, 12:28

Reset (1)
23 sierpnia do polskich kin trafi „Czas apokalipsy: wersja reżyserska” (org. “Apocalypse Now: Final Cut”) Francisa Forda Coppoli - jedno z najważniejszych osiągnięć amerykańskiej kinematografii. Film będzie rozpowszechniany w odrestaurowanej wersji 4K. Dystrybutorem filmu jest Reset, który w lipcu wprowadził do kin „Rozmowę” - wcześniejsze arcydzieło F.F. Coppoli.

Polscy widzowie po raz pierwszy będą mieli okazję zobaczyć ostateczną wersję legendarnego filmu, o której pisano, że jest to „prawdopodobnie najbardziej satysfakcjonująca z trzech wersji”, a sam twórca stwierdził:

„Widzowie będą mogli zobaczyć, usłyszeć i poczuć ten film tak, jak zawsze chciałem - od pierwszego >>huku<< do końcowego jęku”.

W 1979 roku Francis Ford Coppola otrzymał swoją drugą w karierze Złotą Palmę za „Czas apokalipsy” (pierwszą otrzymał w 1974 roku za film „Rozmowa”) i dziś należy do wąskiego grona twórców, którzy dwukrotnie otrzymali najwyższe wyróżnienie na festiwalu w Cannes. W momencie pokazu filmu na festiwalu nie było wiadomo, jakie będzie jego ostateczne zakończenie, a Coppola wahał się pomiędzy trzema różnymi wersjami. Film trafił do kin w 1979 roku w wersji trwającej 153 minuty. Po latach Coppola powrócił do filmu, tworząc wersję „Czas apokalipsy: Powrót” (2001), w której dodano nowe sceny, a długość całego filmu wyniosła 202 minuty. W 2019 roku ujrzała światło dzienne wersja ostateczna (final cut), która wreszcie trafia do polskiej dystrybucji pod tytułem „Czas apokalipsy: wersja reżyserska” (czas trwania: 183 minuty).

„Czas apokalipsy" to luźna adaptacja klasycznego opowiadania Josepha Conrada „Jądro ciemności", której akcja rozgrywa się w 1969 roku podczas wojny w Wietnamie. Film przedstawia podróż kapitana sił specjalnych (Willarda) przez brutalne strefy walk w Wietnamie. Celem jego tajnej misji jest eliminacja pułkownika Kurtza, który ustanowił bezwzględną dyktaturę. W miarę jak Willard podróżuje przez szaleństwo i absurdy amerykańskiego zaangażowania w wojnę, coraz bardziej pociąga go sama dżungla, jej pierwotna mistyka i ogromna moc...

W głównych i pobocznych rolach wystąpiły gwiazdy amerykańskiego kina: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Dennis Hopper, Laurence Fishburne, Harrison Ford. Film miał 8 nominacji do Oscara, z czego dwie zamieniły się w statuetki (najlepsze zdjęcia, najlepszy dźwięk), zdobył trzy Złote Globy, dwie nagrody BAFTA i wiele innych wyróżnień ze Złotą Palmą na festiwalu w Cannes na czele. Nade wszystko jest to jednak film mający pokaźne grono miłośników na całym świecie.

„Czas apokalipsy: wersja reżyserska” będzie obecny w kinach od 23 sierpnia. Film przeznaczony jest dla widzów od 15 roku życia.

Zwiastun filmu: Czas apokalipsy: wersja reżyserska (1979/2019), oficjalny zwiastun PL, od 23 sierpnia w kinach

Więcej informacji o filmie i seansach:

film.resetowanie.com

Źródło informacji: Reset