Dowództwo Generalne RSZ: oświadczenie ws. publikacji „Gazety Polskiej” (komunikat)

01.08.2014, 18:52aktualizacja: 01.08.2014, 18:52

- Dowództwo Generalne RSZ informuje:

W związku z artykułem „Rajdy rosyjskich samolotów nad Polską”, opublikowanym w Gazecie Polskiej w dniu 30 lipca br., Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych informuje, iż zawarte w nim informacje o szarżach rosyjskich maszyn w głąb naszego kraju są fałszywe. Dotyczy to również przytaczanego w artykule okresu, w którym na czele Dowództwa Sił Powietrznych stał generał broni pilot Lech Majewski. Ponadto przypominamy, że w tym czasie zadania ochrony granicy państwowej w przestrzeni powietrznej RP nie należały do Dowództwa Sił Powietrznych, lecz wykonywał je Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych, który jednocześnie był organizatorem systemu Obrony Powietrznej RP. W związku z tym całkowicie nieprawdziwe są informacje o rzekomym wyciszaniu nieprawidłowości w funkcjonowaniu ówczesnego Dowództwa Sił Powietrznych. Wszelkie działania wynikające z zakresu obowiązków i zadań Dowództwa prowadzone były zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz procedurami.

Osobną kwestią jest całkowicie nieuzasadnione przedstawianie służby generała broni pilota Lecha Majewskiego jedynie w kontekście ukończenia Wojskowej Akademii Lotniczej w ZSRR. Informacja o ukończeniu akademii znajduje się na oficjalnej stronie Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych i nigdy nie była ukrywana. Generał ukończył również m.in. Studia Operacyjno-Strategiczne w Akademii Obrony Narodowej w Polsce oraz w Narodowym Uniwersytecie Obrony w Waszyngtonie, jednak to prawdopodobnie celowo zostało pominięte w artykule.

W sposób nierzetelny jest również przedstawiona sprawa dotycząca złożenia do prokuratury zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w ruchu lotniczym przez załogę samolotu JAK-40. Po tym zdarzeniu, pełniący wówczas obowiązki dowódcy Sił Powietrznych powołał specjalną komisję w celu zbadania okoliczności lądowania samolotu JAK-40, ponieważ istniało podejrzenie lądowania poniżej minimalnych dopuszczalnych warunków atmosferycznych. Już podczas dowodzenia Siłami Powietrznymi przez generała Majewskiego komisja stwierdziła, że rzeczywiście piloci lądowali poniżej dopuszczalnych minimalnych warunków atmosferycznych, stwarzając tym samym zagrożenie dla życia pasażerów. Zgodnie z obowiązującym prawem, w takiej sytuacji obowiązkiem generała Majewskiego, jako dowódcy, było przekazanie sprawy do prokuratury.

Bezpodstawną insynuacją są „(...) związki generała Majewskiego z Moskwą”. W opisanych w artykule uroczystościach z okazji 100-lecia Sił Powietrznych Federacji Rosyjskiej, na zaproszenie organizatora, oprócz generała Majewskiego wzięli również udział dowódcy oraz przedstawiciele sił powietrznych z 76 krajów, w tym m.in. z Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Nieprawdziwa jest również informacja, iż po katastrofie samolotu Tu-154M „(…) sytuacja w Siłach Powietrznych zdecydowanie pogorszyła się”. To właśnie od tego tragicznego wydarzenia podjęto szereg energicznych i zdecydowanych działań, mających na celu poprawę stanu bezpieczeństwa podczas realizacji zadań lotniczych oraz podniesienia stopnia wyszkolenia pilotów. Za priorytet przyjęto wypracowanie kompleksowych rozwiązań systemowych – proceduralnych, operacyjnych i szkoleniowych. Dzięki tym działaniom od 2010 roku zwiększono nalot oraz poprawiono stopień sprawności statków powietrznych. Co najważniejsze, zdecydowanie podniesiono poziom bezpieczeństwa lotów, czego najlepszym dowodem jest fakt, iż od 2010 roku nie wystąpiła katastrofa lotnicza, co jest ewenementem w historii naszego lotnictwa.

Artykuł „Rajdy rosyjskich samolotów nad Polską” zawiera wiele nierzetelnych, nieprawdziwych, niepotwierdzonych oraz zupełnie bezpodstawnych informacji. Jest zbiorem insynuacji, pomówień i manipulacji, czym godzi w dobre imię polskiego żołnierza i całych Sił Zbrojnych RP.

kom/ aik/

Data publikacji 01.08.2014, 18:52