„Ferie po królewsku online w siedmiu Rezydencjach Królewskich” - konferencja prasowa online

30.12.2020, 13:39aktualizacja: 30.12.2020, 13:43

Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum - „Ferie po królewsku online w siedmiu Rezydencjach Królewskich”
Zamek Królewski w Warszawie, 4 stycznia 2021 r., godz. 13.00.

Serdecznie zapraszamy w poniedziałek 4 stycznia 2021 r. o godz. 13.00 do udziału w konferencji prasowej online, transmitowanej z Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie, podczas której zostanie zainaugurowany nowy projekt „Ferie po królewsku online w siedmiu Rezydencjach Królewskich”.

W spotkaniu wezmą udział:

• prof. Piotr Gliński, wiceprezes Rady Ministrów, minister kultury, dziedzictwa narodowego i sportu;
  • prof. Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie;
  • prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Wawer, dyrektor Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie;
  • dr hab. Andrzej Betlej, prof. UJ, dyrektor Zamku Królewskiego na Wawelu;
  • dr hab. Janusz Trupinda, dyrektor Muzeum Zamkowego w Malborku;
  • Iwona Łukawska, dyrektor Muzeum Okręgowego w Zamku Królewskim w Sandomierzu;
  • Jan Godłowski, dyrektor Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce;
  • Barbara Oratowska, zastępca dyrektora Muzeum Narodowego w Lublinie;
  • oraz goście specjalni uczestniczący w projekcie „Ferie po królewsku online”: Ida Nowakowska, Joanna Moro oraz Ala Tracz.

Po raz pierwszy siedem Rezydencji Królewskich zaprezentuje wspólne przedsięwzięcie dla dzieci i młodzieży na przerwę zimową – „Ferie po królewsku online”, którego organizatorem jest minister kultury, dziedzictwa narodowego i sportu. Ideą projektu jest zachęcenie uczniów do spędzania czasu wolnego w otoczeniu kultury poprzez internetowe łącza. W akcji udział wezmą znani youtuberzy i influenserzy. Nie zabraknie także popularnych postaci znanych z ekranów telewizyjnych, które poprowadzą wirtualne spotkania dla dzieci z przestrzeni muzealnych. Podobnie, jak w przypadku „Darmowego listopada w Rezydencjach Królewskich”, celem akcji jest zwiększanie dostępności do narodowych instytucji kultury, promocja edukacji poprzez sztukę oraz wzrost uczestnictwa w kulturze, szczególnie wśród dzieci i młodzieży.

Oto linki do transmisji konferencji online YT: https://youtu.be/ARdHa0mBmxY

FB: https://www.facebook.com/zamek.krolewski.warszawa/

Zachęcamy do przekazywania pytań związanych z tematem konferencji do poniedziałku, 4 stycznia 2021 r. do godz. 11.00. pod adresem: i.witkowska@zamek-krolewski.pl

Źródło informacji: Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum