Gala otwarcia jubileuszowego 40. Warszawskiego Festiwalu Filmowego już za nami

10.10.2024, 11:10aktualizacja: 10.10.2024, 13:41

Uroczysta gala otwarcia 40. Warszawskiego Festiwalu Filmowego odbyła się 7 października 2024 roku w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie. Wydarzenie to było wyjątkową okazją do uczczenia jubileuszu jednego z najważniejszych festiwali filmowych w Polsce, przyciągając licznych gości, artystów oraz twórców z kraju i ze świata.

Gala zgromadziła zarówno znane postaci ze świata filmu, jak i entuzjastów sztuki filmowej. Wśród gości byli m.in. Paweł Deląg, Ada Fijał, Bartłomiej Kasprzykowski, Robert Mazurek, Rafał Rutkowski, którzy swoją obecnością uświetnili to wyjątkowe wydarzenie. Ceremonię otworzyła nowa dyrektor Joanna Szymańska-Szcześniak, a prowadzącymi byli aktorka Katarzyna Warnke oraz Mikołaj Komar, redaktor naczelny K MAG, wnosząc energię i uroczysty ton do tego wieczoru.

Festiwal otworzył pokaz filmu „Kulej. Dwie strony medalu” w reżyserii Xawerego Żuławskiego, który opowiada fascynującą i wielowymiarową historię życia Jerzego Kuleja, jednego z najwybitniejszych polskich bokserów, dwukrotnego złotego medalisty olimpijskiego. Film ukazuje jego sportowe triumfy, ale także prywatne zmagania - z życiowymi wyzwaniami, które wspólnie z nim przeżywała jego żona, Helena. Produkcja skupia się na latach 1964-1968, kiedy Kulej zdobył swoje dwa olimpijskie złota, podkreślając zarówno jego siłę na ringu, jak i trudności życia prywatnego w cieniu sławy.

Podczas gali premierowy pokaz filmu promowali członkowie ekipy: reżyser Xawery Żuławski, producent Krzysztof Terej, a także aktorzy Tomasz Kot, Andrzej Hyra oraz Waldemar Kulej - syn legendarnego pięściarza. Ich obecność na gali była szczególnym wyróżnieniem. Materiały wideo z uroczystej gali otwarcia, w tym wywiady z gwiazdami, są dostępne na oficjalnym kanale YouTube Warszawskiego Festiwalu Filmowego: WarsawFilmFestival.

Festiwal potrwa od 11 do 20 października 2024 roku i podczas niego zostanie zaprezentowany imponujący zestaw 84 filmów pełnometrażowych i 58 krótkometrażowych, w tym liczne światowe premiery. Tym samym rozpoczyna się międzynarodowy konkurs o Warszawskie Grand Prix z nagrodą 100 tysięcy złotych ufundowaną przez Prezydenta Miasta Warszawy. Widzowie będą mogli wybierać spośród szerokiej gamy tytułów prezentowanych w warszawskich kinach: Atlanticu, Kinotece i Iluzjonie Filmoteki Narodowej. Cały program festiwalu, pełen wyjątkowych produkcji z całego świata, jest dostępny na stronie internetowej WFF 2024.

Organizatorzy serdecznie zapraszają na festiwal, który co roku gromadzi najlepsze filmy i twórców z całego świata, oferując widzom prawdziwe kinowe święto w sercu Warszawy. Szczegóły programowe 40. WFF dostępne są w gazetce festiwalowej.

KONTAKT:

Judyta Krakowiak