Newsletter

Ludzie i kultura

Konin: Mieszkańcy wybrali amfiteatr z zielonym dachem

31.05.2022, 18:22aktualizacja: 31.05.2022, 18:23

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Fot. KDK
Fot. KDK
Projekt amfiteatru z płaskim, zielonym dachem zyskał poparcie koninian. Mieszkańcy wybrali go podczas konsultacji społecznych przeprowadzonych w Konińskim Domu Kultury i w mediach społecznościowych.

Autorska Pracownia Architektoniczna Jacka Bułata z Poznania, która została wyłoniona w przetargu na wykonanie dokumentacji technicznej ,,Zielony i Pasywny Amfiteatr”, przygotowała dwie koncepcje modernizacji konińskiego amfiteatru, które zostały poddane konsultacjom społecznym. Po podsumowaniu dyskusji, podczas której pytano między innymi o konstrukcję dachu, wykorzystanie zaplecza, dostępność dla osób z niepełnosprawnościami i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, zespół roboczy powołany do wyłonienia koncepcji zaopiniował do dalszych prac wskazany przez mieszkańców projekt.
 
Punktem wyjścia do jego opracowania jest zachowanie w maksymalnym stopniu ukształtowania terenu. Ostry i regularny kształt budynku i widowni nawiązuje do dominującej w tej części miasta architektury modernistycznej. Wielkość i niepowtarzalność projektowanego obiektu sprawi, że stanie się on nowym symbolem miasta.
 
Budynek zaplecza będzie składał się z jednego poziomu podziemnego, nad którym bezpośrednio zostanie zlokalizowana scena. Komunikacja pionowa będzie odbywała się w ramach dwóch symetrycznych pionów komunikacyjnych ukrytych w bocznych wieżach. Widownia oraz scena przykryte będą dachem wielospadowym zielonym ekstensywnym, na którym dodatkowo zamontowane zostaną panele fotowoltaiczne. Na dachu powstanie również taras z widokiem na dolinę Warty. Będzie on także wykorzystywany w celu organizacji małych wydarzeń kulturalnych, jak na przykład kino plenerowe czy koncerty kameralne. Zadaszenie sceny i widowni to żelbetowe elementy. Zagwarantuje to niskie koszty budowy oraz niskie koszty eksploatacji obiektu.

Amfiteatr pomieści 3.200 widzów. Na scenę o powierzchni 550 m2 artyści wjadą windą. Ta wykorzystywana będzie także przez osoby z niepełnosprawnością. Umożliwi ona także wjazd na taras widokowy. Widok na dolinę Warty będzie naturalną scenografią. Tylna ściana sceny została bowiem zaprojektowana jako otwarta przestrzeń. Będzie ją można oczywiście zasłonić ruchomymi kulisami.
 
Pełna dokumentacja techniczna ,,Zielony i Pasywny Amfiteatr” wraz z pozwoleniem na budowę zostanie wykonana do końca tego roku. Pozwoli to na ubieganie się o dofinansowanie budowy nowego amfiteatru ze środków zewnętrznych.

Koszt dokumentacji wynosi 910.000 zł. Pieniądze pochodzą z Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna 2014-2020 oraz z budżetu państwa.  

(Zdjęcia i tekst - KDK)

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 31.05.2022, 18:22
Źródło informacji UM Konin
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Akademia
Komunikacji

Prowadzimy szkolenia oraz warsztaty dla mediów, biznesu, samorządów i instytucji. Oferujemy szkolenia indywidualne i grupowe w zakresie m.in. wystąpień publicznych, zarządzania kryzysowego, cyberbezpieczeństwa, przeciwdziałania dezinformacji.