Legendarny zespół LOMBARD powraca z mocnym przekazem w premierowym utworze „Kamelony”

24.06.2024, 12:31aktualizacja: 24.06.2024, 12:43

Lombard (1)
Utwór „Kameleony” to w pełni autorska piosenka Grzegorza Stróżniaka legendarnego lidera, wokalisty i klawiszowca zespołu Lombard od 1981 roku do dzisiaj. To on od ponad 40 lat jest producentem muzycznym utworów zespołu, w których wykorzystuje pełne bogactwo możliwości bawienia się barwami, brzmieniami i gatunkami muzycznymi przy współpracy ze znakomitymi instrumentalistami, którzy współtworzą aranżacje. Utwór „Kamelony” jest tym mocniejszym, rockowym obliczem Lombardu. Piosenka powstała jeszcze w latach ’90. Przygotowywanie ArtBook Lombard 40/40 stanowi okazję do sięgnięcia nie tylko po sprawdzone hity, ale również mniej znane czy niepublikowane utwory z szuflady.

Grzegorz Stróżniak: „Tekst utworu jest o ludziach i ich naturze, nie tylko politykach czy artystach z telewizorów. Ludziach, którzy dla sławy, pieniędzy lub władzy, są w stanie sprzedać siebie i wszystkie swoje wartości. Założyć każdą maskę. Stać się kameleonami zmieniającymi „barwę” w zależności od środowiska lub nastroju. Tekst jest również o ludziach płynących z prądem. Hipokrytach różnego gatunku. Szczególnie tych udających tolerancyjnych, otwartych na różnorodność, a w gruncie rzeczy zamkniętych w bańce aktualnie modnych poglądów dla własnej korzyści. Zapewne tekst ten będzie posiadał wiele interpretacji. Mam nadzieję, że utwór, który powstał w latach ’90, da ludziom do myślenia. Przyniesie mnóstwo refleksji i skojarzeń. Lombard był i jest od ponad 40 lat komentatorem rzeczywistości, tym razem nie mogło być inaczej”.

Na przełomie września i października ukaże się długo wyczekiwany przez fanów zespołu ArtBook Lombard 40/40, którego premiera z różnych powodów przekładana była kilkukrotnie. To niezwykłe wydawnictwo deluxe zawierać będzie poza muzyczną ucztą dla fanów, 40 obrazów realizmu magicznego Arkadiusza Dzielawskiego, biografie autorstwa Jakuba Kozłowskiego oraz fotografie artystyczne Anny Pawelczak.

W październiku startuje trasa koncertowa Lombard 40/40 promująca to wydawnictwo. Podczas koncertów oprócz największych hitów, będzie można usłyszeć najciekawsze utwory z 40 lat historii zespołu. Organizatorem trasy jest Tomasz Andree Independent Music Market.

Grzegorz Stróżniak - śpiew, instrumenty klawiszowe

Marta Cugier - śpiew

Łukasz Luki Kulczak - gitara

Paweł Kosa Kosicki - bas