MAC: minister Trzaskowski w Luxemburgu o ochronie danych osobowych oraz cyberbezpieczeństwie (komunikat)

05.06.2014, 11:06aktualizacja: 05.06.2014, 11:06

- MAC informuje:

Rozporządzenie o ochronie danych osobowych to główny temat Rady Unii Europejskiej w Luksemburgu do spraw Wymiaru Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych (JHA), która odbędzie się 6 czerwca. Tego samego dnia na Radzie Unii ds. Transportu, Telekomunikacji i Energii (TTE) omawiane będą postępy prac nad dyrektywą w sprawie cyberbezpieczeństwa oraz jednolitym rynkiem telekomunikacyjnym.

Tematem dyskusji na forum JHA będzie część projektu rozporządzenia dotycząca transferów danych osobowych do państw trzecich (rozdział V) oraz tzw. mechanizm one-stop-shop, czyli ponoszenie przez firmy na terenie UE odpowiedzialności tylko przed jednym inspektorem ochrony danych osobowych, w miejscu ich siedziby. Polska popiera kompromisowe zapisy wypracowane podczas greckiej prezydencji w Radzie UE - przyspieszenie prac nad rozporządzeniem jest niezwykle istotne, aby zapewnić wysoki poziom ochrony danych osobowych obywateli Unii Europejskiej.

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych w UE trwają już ponad dwa lata. Ich głównym celem jest stworzenie nowoczesnych, spójnych i jednolitych ram ochrony danych w UE, które umożliwią rozwój gospodarki cyfrowej na rynku wewnętrznym, zapewnią osobom fizycznym kontrolę nad ich własnymi danymi oraz wzmocnią pewność prawną dla podmiotów gospodarczych i organów publicznych. Więcej na temat prac na rozporządzaniem tutaj: link.

Z kolei na posiedzeniu Rady TTE przedstawione zostaną sprawozdania z prac podczas greckiej Prezydencji w pierwszej połowie 2014 roku dotyczące dwóch projektów: dyrektywy w sprawie środków mających na celu zapewnienie wspólnego wysokiego poziomu bezpieczeństwa sieci i informacji (cyberbezpieczeństwa) oraz rozporządzenia o jednolitym rynku telekomunikacyjnym.

Ministrowie będą też dyskutować o zarządzaniu internetem w kontekście ostatnich ustaleń na NetMundialu w Sao Paulo, przeglądu efektów WSIS na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz decyzji amerykańskiego rządu, aby przekazać nadzór nad funkcją IANA.

kom/ amt/

Data publikacji 05.06.2014, 11:06