Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Proste rozwiązania
W jesienne popołudnie nic tak nie poprawia humoru jak przygotowanie czegoś pysznego dla siebie i najbliższych. Domowa kuchnia daje nam poczucie bezpieczeństwa i wygody. Wielu z nas pamięta smaki z dzieciństwa, i do dziś potrafi odtworzyć prostą, a jak pyszną zupę pomidorową ze świderkami Lubella. Zostało ich trochę? Przygotuj je następnego dnia, posypane serem, w formie aromatycznej zapiekanki! Dzięki makaronowi oszczędzamy nie tylko czas, ale również produkty, które były już składnikiem wczorajszego obiadu lub na które zabrakło nam pomysłu do przyrządzenia. Wystarczy ugotować makaron i je do niego dodać. Nowe danie gotowe, bez konieczności wychodzenia na zakupy i niepotrzebnego marnowania jedzenia. Jeśli nie wiesz jak spożytkować warzywa, które zalegają w lodówce, takie jak np. papryka i marchewka, mamy na to pomysł! Upiecz je z odrobiną czosnku i cebuli i ciesz się aromatycznym spaghetti z sosem z pieczonych warzyw.
Wybór – to lubię!
Lubella to aż 35 różnych form makaronu - nitki, świderki, wstążki czy muszelki – nie ważne jaki, ważne, aby zawsze był pod ręką, gotowy do podania w zaledwie kilka minut – za każdym razem pyszny, sprężysty, najlepiej al dente! To, co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy trochę przypraw i składników które akurat mamy w lodówce, by wyczarować pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny. Dania z jego udziałem doskonale sprawdzą się na szybki lunch, prosty obiad z sezonowymi składnikami czy w formie deseru z owocami – zawsze smakuje wyśmienicie.
Świętujmy Dzień Makaronu!
Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Makaronu, który nie tylko urozmaica naszą codzienną dietę, ale także doskonale łączy się z wieloma składnikami. Bez względu na to w jakiej formie postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten wysokiej jakości. Makarony Lubella to ponad 130 lat tradycji i doświadczenia, a także pasji w tworzeniu wysokiej jakości makaronów o niezmiennie autentycznym smaku. Efekt? Odpowiednia twardość, sprężystość, złocisty kolor, naturalny zapach a także niezrównany smak.
Z okazji Dnia Makaronu, Lubella przygotowała dla Was pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. Smacznego!
Kokardki Lubella w sosie pomidorowym z chilli (opcjonalnie) i boczkiem
- makaron Lubella kokardki 200g
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 2 szklanki passaty pomidorowej Łowicz
- 3-4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie zrumieniony i puści tłuszcz dodaj posiekane ząbki czosnku.
Podsmażaj jeszcze przez minutę i wlej passatę pomidorową. Dopraw chilli (opcjonalnie). Sos lekko zredukuj, następnie dopraw solą jeśli jest taka potrzeba (weź pod uwagę, że boczek jest słony). Do sosu dodaj makaron i odrobinę wody po ugotowanym makaronie. Wsyp niedużą garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Pióra Lubella ze szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym z brokułem lub szpinakiem
- makaron Lubella pióra 200g
- 3/4 szklanki śmietanki 12%
- 50 g sera żółtego w kawałku Masdamer lub Gouda
- 3 ząbki czosnku
- duża garść świeżego szpinaku
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podsmażaj kilka minut. Następnie wlej śmietankę i wodę po ugotowanym makaronie. Gotuj, aż sos się lekko zredukuje. Dodaj makaron i starty na tarce ser żółty. Całość mieszaj, aż ser się rozpuści. Gotowe!
Spaghetti Lubella z sosem z pieczonej papryki, marchewki, czosnku i cebuli oraz ze świeżą bazylią
- makaron Lubella spaghetti 200g
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 średniej wielkości złota cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- listki świeżej bazylii
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrane ząbki czosnku i wlej 4-5 łyżek oliwy. Wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie.
Upieczone warzywa przełóż do blendera, wlej wodę po ugotowanym makaronie i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj. Powstały sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Źródło informacji: Lubella S.A.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 24.10.2022, 12:32 |
Źródło informacji | Lubella S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
The Whole World is Dancing to “Chicken Banana”
- 15.05.2025, 12:00
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: APA-OTS
-
Image
Nowe logo, nowa strategia: PWN przechodzi rebranding
- 15.05.2025, 10:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PWN
-
Image
Zabytkowy most w Maurzycach trafi na listę UNESCO?
Związek Mostowców Rzeczypospolitej Polskiej wystąpił do GDDKiA z cenną inicjatywą wpisania zabytkowego mostu w Maurzycach na krajową Listę Pomników Historii Prezydenta RP. GDDKiA przyłączyła się do tych działań, które są wstępem do umieszczenia rewolucyjnego obiektu na elitarnej liście światowego dziedzictwa UNESCO.- 09.05.2025, 16:19
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: GDDKiA
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ