Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Proste rozwiązania
W jesienne popołudnie nic tak nie poprawia humoru jak przygotowanie czegoś pysznego dla siebie i najbliższych. Domowa kuchnia daje nam poczucie bezpieczeństwa i wygody. Wielu z nas pamięta smaki z dzieciństwa, i do dziś potrafi odtworzyć prostą, a jak pyszną zupę pomidorową ze świderkami Lubella. Zostało ich trochę? Przygotuj je następnego dnia, posypane serem, w formie aromatycznej zapiekanki! Dzięki makaronowi oszczędzamy nie tylko czas, ale również produkty, które były już składnikiem wczorajszego obiadu lub na które zabrakło nam pomysłu do przyrządzenia. Wystarczy ugotować makaron i je do niego dodać. Nowe danie gotowe, bez konieczności wychodzenia na zakupy i niepotrzebnego marnowania jedzenia. Jeśli nie wiesz jak spożytkować warzywa, które zalegają w lodówce, takie jak np. papryka i marchewka, mamy na to pomysł! Upiecz je z odrobiną czosnku i cebuli i ciesz się aromatycznym spaghetti z sosem z pieczonych warzyw.
Wybór – to lubię!
Lubella to aż 35 różnych form makaronu - nitki, świderki, wstążki czy muszelki – nie ważne jaki, ważne, aby zawsze był pod ręką, gotowy do podania w zaledwie kilka minut – za każdym razem pyszny, sprężysty, najlepiej al dente! To, co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy trochę przypraw i składników które akurat mamy w lodówce, by wyczarować pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny. Dania z jego udziałem doskonale sprawdzą się na szybki lunch, prosty obiad z sezonowymi składnikami czy w formie deseru z owocami – zawsze smakuje wyśmienicie.
Świętujmy Dzień Makaronu!
Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Makaronu, który nie tylko urozmaica naszą codzienną dietę, ale także doskonale łączy się z wieloma składnikami. Bez względu na to w jakiej formie postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten wysokiej jakości. Makarony Lubella to ponad 130 lat tradycji i doświadczenia, a także pasji w tworzeniu wysokiej jakości makaronów o niezmiennie autentycznym smaku. Efekt? Odpowiednia twardość, sprężystość, złocisty kolor, naturalny zapach a także niezrównany smak.
Z okazji Dnia Makaronu, Lubella przygotowała dla Was pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. Smacznego!
Kokardki Lubella w sosie pomidorowym z chilli (opcjonalnie) i boczkiem
- makaron Lubella kokardki 200g
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 2 szklanki passaty pomidorowej Łowicz
- 3-4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie zrumieniony i puści tłuszcz dodaj posiekane ząbki czosnku.
Podsmażaj jeszcze przez minutę i wlej passatę pomidorową. Dopraw chilli (opcjonalnie). Sos lekko zredukuj, następnie dopraw solą jeśli jest taka potrzeba (weź pod uwagę, że boczek jest słony). Do sosu dodaj makaron i odrobinę wody po ugotowanym makaronie. Wsyp niedużą garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Pióra Lubella ze szpinakiem w sosie śmietanowo - serowym z brokułem lub szpinakiem
- makaron Lubella pióra 200g
- 3/4 szklanki śmietanki 12%
- 50 g sera żółtego w kawałku Masdamer lub Gouda
- 3 ząbki czosnku
- duża garść świeżego szpinaku
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podsmażaj kilka minut. Następnie wlej śmietankę i wodę po ugotowanym makaronie. Gotuj, aż sos się lekko zredukuje. Dodaj makaron i starty na tarce ser żółty. Całość mieszaj, aż ser się rozpuści. Gotowe!
Spaghetti Lubella z sosem z pieczonej papryki, marchewki, czosnku i cebuli oraz ze świeżą bazylią
- makaron Lubella spaghetti 200g
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 średniej wielkości złota cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- listki świeżej bazylii
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrane ząbki czosnku i wlej 4-5 łyżek oliwy. Wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie.
Upieczone warzywa przełóż do blendera, wlej wodę po ugotowanym makaronie i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj. Powstały sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Źródło informacji: Lubella S.A.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 24.10.2022, 12:32 |
Źródło informacji | Lubella S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
#IJHARSnaFerie - czyli nie dajmy się oszukać nie tylko podczas ferii w sklepie i restauracji PAP
Bezpieczne ferie to także bezpieczny i świadomy swoich praw konsument - przypomina przed rozpoczynającą się zimową przerwą w zajęciach szkolnych Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) i podpowiada, w jaki sposób wybierać produkty spożywcze dobrej jakości i nie dać się oszukać.- 17.01.2025, 10:04
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Zbliża się 18. rocznica śmierci Ryszarda Kapuścińskiego: legendy polskiego reportażu PAP
23 stycznia minie 18 lat od śmierci Ryszarda Kapuścińskiego (1932-2007), najczęściej, obok Stanisława Lema, tłumaczonego za granicą polskiego autora. Pomimo upływu czasu wciąż stanowi on niedościgniony wzór oraz inspirację dla kolejnych pokoleń dziennikarzy, o czym świadczyło rekordowe zainteresowanie wznowioną po latach Nagrodą PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego.- 13.01.2025, 09:00
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: PAP
-
Image
Laicy równie często jak znawcy przeżywają dreszcze emocji, słuchając Pendereckiego PAP
Słuchając „Siedmiu bram Jerozolimy” Krzysztofa Pendereckiego laicy równie często jak znawcy przeżywają dreszcze emocji. Choć znawcy bardziej analizowali fragmenty utworu, to jego odbiór emocjonalny nie różnił się w zależności od stopnia przygotowania odbiorców - pokazał eksperyment UJ.- 03.01.2025, 09:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Nauka w Polsce