MC: Cyfrowa majówka – czas start! (komunikat)

09.05.2019, 16:07aktualizacja: 09.05.2019, 16:07

- MC informuje:

3…2…1… Start! Już w sobotę zaczyna się Cyfrowa Majówka – nasz konkurs, w którym możecie wygrać świetne nagrody. Czekają na Was roboty edukacyjne, bony na warsztaty programowania i wiele innych. Dołączcie!

"W sobotę zaczynamy Cyfrową Majówkę. Konkurs poświęcony Internetowi, programowaniu, jakości życia, bezpieczeństwu w sieci. Zachęcamy do tego, abyście zorganizowali wydarzenie, imprezę, akcję, lekcję, prelekcję, które będą związane z jednym z tych tematów. Zajęcia, w trakcie których nauczycie się czegoś nawzajem. Mamy bardzo fajne nagrody. Czekamy na Wasze zgłoszenia do 19 maja na koduj.gov.pl" – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Minister cyfryzacji Marek Zagórski zaprasza na Cyfrową Majówką – zobacz film. https://youtu.be/AO9I13qI584

Jak wziąć udział?

Zorganizujcie inicjatywę. Ważne, abyście ją zrealizowali pomiędzy 11 a 19 maja. Nie wcześniej, ani później. Kolejny krok – najpóźniej do 19 maja zarejestrujcie ją na http://koduj.gov.pl/zglos-inicjatywe/, a do 26 maja opiszcie nam krótko, co udało Wam się zrobić. Warto! W konkursie wyłonimy nie jednego, a aż 25 laureatów!

Do konkursu zapraszamy wszystkich – niezależnie od tego, czy reprezentujecie lokalną organizację pozarządową, firmę, instytucję czy działacie w kole gospodyń wiejskich lub klubie seniora. A może jesteście rodzicami dzieciaków, które chciałyby pouczyć się programowania lub po prostu nowe technologie to Wasz konik? Nie zmarnujcie tej szansy. Zgłoście się do naszego konkursu i dajcie sobie szansę na wygraną.

Liczymy na Waszą pomysłowość, poczucie humoru i zaangażowanie. Zachęćcie i włączcie do zabawy innych.

Daj sobie szansę

Czy wiecie, ile radości daje dzieciom nauka programowania z wykorzystaniem robotów edukacyjnych? Jeśli nie – zobaczcie relacje z warsztatów, które organizowaliśmy wcześniej. http://koduj.gov.pl/pro-gra-mowa-wygrana/ To tylko jeden przykład, jest ich dużo więcej. Z przyjemnością pojawimy się także u Was.

Kilkugodzinne profesjonalne warsztaty programowania to nie jedyna nagroda, która czeka na uczestników naszego konkursu. Mamy jeszcze roboty edukacyjne. Mają specjalne moce. Po pierwsze – uczą programowania. Po drugie – zamieniają każde spotkanie w szkole lub w bibliotece w niezapomnianą przygodę.

A to wszystko dzięki naszym partnerom: Centralnemu Ośrodkowi Informatyki i Instytutowi Łączności – Państwowemu Instytutowi Badawczemu oraz sponsorom, firmom: ALSTOR Sp.j. (Sphero), EduSense Sp. z o.o., portalowi edukacyjnemu Multimedia w szkole (firma ViDiS SA), LOFI Sp. z o.o., MASF DISTRIBUTION Anna Steć (Alilo), Wonder Polska Sp. z o.o. Sp. K. Naszym partnerem jest też Centrum Projektów Polska Cyfrowa, które wspiera promocję inicjatywy.

Wszystko w jednym miejscu

Potrzebujesz więcej informacji? Wejdź na www.koduj.gov.pl – na tej stronie znajdziecie formularz zgłoszeniowy, a także regulamin konkursu i materiały promocyjne: plakat i instrukcję jak zrobić cyfrową majówkę!

Konkurs jest zorganizowany w ramach projektu "Kampanie edukacyjno-informacyjne na rzecz upowszechnienia korzyści z wykorzystywania technologii cyfrowych" realizowanego przez Ministerstwo Cyfryzacji i Państwowy Instytut Badawczy NASK. Więcej informacji o nagrodach znajdziesz pod tym linkiem: Nagrody i partnerzy.

kom/ mgost/ mam/

Data publikacji 09.05.2019, 16:07