Michałowice: Świętojańskie Świętowanie

04.07.2022, 10:56aktualizacja: 04.07.2022, 10:59

Fot. UG Michałowice
Żyć nad Dłubnią i nie kultywować zwyczaju plecenia wianków? W bieżącym roku wprowadziliśmy do kalendarza wydarzeń w gminie Michałowice święto, które podtrzymuje tę tradycję.

Noc Świętojańska to słowiański obyczaj obchodzony w czasie najkrótszej nocy w roku przypadającej z 23 na 24 czerwca. Według tradycji obrzędy słowiańskie miały zapewnić świętującym zdrowie, urodzaj i powodzenie. W czasie tej magicznej nocy rozpalano ogniska, uczestnikom towarzyszył taniec, śpiew i wróżby.

W gminie Michałowice świętowaliśmy 26 czerwca. Na trawniku przy Placu Piłsudskiego spotkaliśmy się z mieszkańcami, aby wspólnie pleść wianki. Można było również degustować lokalne produkty, wziąć udział w warsztatach rękodzieła wykorzystujących metodę upcyclingu, a także zajęciach plastycznych.

Całe rodziny z dużym zaangażowaniem i zainteresowaniem korzystały z możliwości udziału w warsztatach szydełkowania, podczas których tworzona była prosta, ale niebanalna biżuteria na szydełku.

Był też taniec. W średniowieczny nastrój uczestników wprowadziła Kompania Gryfitów, która jest grupą rekonstrukcji historycznej, zajmującą się odtwarzaniem kultury rycerskiej i dworskiej przełomu XIV i XV wieku. W swojej osadzie prezentowała stroje z epoki oraz porywała do tańca mieszkańców gminy Michałowice.

Impreza połączyła to, co w gminie Michałowice najlepsze. Tradycje z rzeką Dłubnią w tle, lokalne produkty oraz dobrą zabawę. Pamiętajmy, że Dolina Dłubni, zwana również Doliną Młynów, w większości swojego przebiegu położona jest na terenie Dłubniańskiego Parku Krajobrazowego i ma swoją wielowiekową tradycję – pierwsze młyny budowane były na jej brzegach w XV wieku. Wystarczy szczypta wyobraźni, aby zobaczyć dziewczęta wrzucające wianki do falujących wód Dłubni…

ED

Data publikacji 04.07.2022, 10:56