"Ningbo w świetle i cieniu": wystawa inauguracyjna cyklu pt. "Globalna Setka Przedsiębiorstw Setka Wystaw otwarta w Kambodży"

28.05.2024, 09:29aktualizacja: 28.05.2024, 14:16

Ningbo International Communication Center
Rankiem 23 maja w Kambodży otwarto pierwszą wystawę "Ningbo w świetle i cieniu" w ramach inicjatywy "Globalna Setka Przedsiębiorstw Setka Wystaw". W ceremonii otwarcia uczestniczyli: Chen Cong, minister-radca ambasady Chin w Kambodży, Prak Phannara, sekretarz stanu Ministerstwa Turystyki Kambodży, Chhean Leang, sekretarz stanu Ministerstwa Informacji Kambodży oraz Chuon Chanphearum, doradca Ministerstwa Informacji Kambodży i zastępca dyrektora generalnego Departamentu Informacji i Radiofonii i Telewizji. Na wydarzeniu obecne były także chińskie izby handlowe w Kambodży, dziennikarze Chińskiej Służby Informacyjnej oraz przedstawiciele kambodżańskich mediów.

Pierwsze wydarzenie wystawiennicze było współorganizowane przez Zagraniczne Centrum Komunikacji Ningbo, China Pictorial oraz Kambodżańską Izbę Handlową Ningbo. Wzięło w nim udział ponad 20 zagranicznych przedsiębiorstw z Ningbo, takich jak Seduno i Shenzhou International, zatrudniających łącznie 120 tysięcy pracowników.

Jest to pierwsze tak duże wydarzenie kulturalne promujące wizerunek chińskiego miasta za granicą, wykorzystujące zagraniczne fabryki jako platformę.

Na wystawie zaprezentowano 90 wyjątkowych zdjęć ukazujących góry i rzeki Chin, w tym prowincji Zhejiang, ich zabytki i niematerialne dziedzictwo kulturowe, a także piękne krajobrazy i sceny z samego Ningbo, przedstawiające cztery aspekty: port, przemysł, miasto i kultura. Celem wystawy jest przedstawienie historii Chin za pomocą fotografii oraz umożliwienie pracownikom zagranicznych fabryk lepszego zrozumienia Ningbo.

Sanjiangkou w Ningbo jest nie tylko ujściem Wielkiego Kanału Chińskiego, ale także punktem, w którym rozpoczyna się Morski Jedwabny Szlak. Pomnik "Miejsca Początkowego Morskiego Szlaku Herbaty" w Sanjiangkou opowiada historię rozpowszechnienia chińskiej herbaty na całym świecie. Za pomocą zdjęć ukazano flotę statków wyładowanych herbatą, naczyniami do parzenia herbaty, bawełną, jedwabiem oraz porcelaną, które były wysyłane do Kambodży i innych części świata.

"Dzięki opisowym wyjaśnieniom dowiedziałem się, że promowana jest także szybka kolej Phnom Penh - Poipet, budowana we współpracy z Chinami, co uczyni podróżowanie w przyszłości wygodniejszym. Już nie mogę się tego doczekać" - powiedział Shen Jinfa, pracownik Seduno (Cambodia) Knitting Co., Ltd.

Każde zdjęcie ma związek z życiem lokalnej społeczności i stało się pomostem dla przyjaźni między Chinami a Kambodżą.

"Nigdy nie byłam w Chinach ani w siedzibie głównej firmy, a te zdjęcia rozbudzają moją wyobraźnię co do Ningbo, które jest tak daleko" - mówi Rasny, pracowniczka Seduno (Cambodia) Knitting Co., Ltd. Dodała, że bardzo podobają jej się prezentowane na wystawie historyczne budynki i sztuka Ningbo.

W Phnom Penh w Kambodży działa wiele przedsiębiorstw z Ningbo, takich jak Seduno. Zintegrowanie pracowników z różnych środowisk kulturowych jest wyzwaniem, z którym mierzy się wiele zagranicznych fabryk.

"Dzięki wystawie fotograficznej dowiedzieliśmy się o możliwościach rozwojowych i zmianach w Chinach oraz o dynamicznym rozwoju Ningbo. To dobry sposób, by ludzie mogli dowiedzieć się, co się dzieje" - podkreślił Chhean Leang, sekretarz stanu w kambodżańskim Ministerstwie Informacji.

"Ningbo w świetle i cieniu" to projekt, który zakłada zorganizowanie 100 wystaw fotograficznych w 100 zagranicznych fabrykach przedsiębiorstw z Ningbo. Kolejne wystawy zaplanowano m.in. w Bangladeszu, Wietnamie.

KONTAKT:

Huang Jin