Oświadczenie Prokuratury Regionalnej w Lublinie ws. publikacji na portalu internetowym Onet.pl (komunikat)

07.10.2019, 14:47aktualizacja: 07.10.2019, 14:47

- Prokuratura Regionalna w Lublinie informuje:

Prokuratura Regionalna w Lublinie oświadcza, że opublikowany wczoraj (6.10.2019 r. godz. 22.44) na portalu internetowym ONET.PL artykuł pt. "Kolejny przełom ws. Arkadiusza Kraski. Świadek incognito: kłamałem w śledztwie i na procesie" zawiera nieprawdziwe informacje i manipulacje.

W aktach postępowania Prokuratury Regionalnej w Lublinie brak jest jakichkolwiek materiałów dotyczących wykonywania czynności procesowych ze świadkiem incognito, który jak twierdzi w publikacji Onet, miałby zmienić swoje zeznanie.

Ponadto nieprawdą jest stwierdzenie, iż zabezpieczonego nagrania wideo "widać jak na dłoni", że zbrodnia zabójstwa została popełniona na terenie stacji benzynowej. Tak kategoryczna i jednoznaczna interpretacja jest nieuprawniona. Przeprowadzone inne dowody w toku postępowania nie podważają wersji zdarzenia ustalonej przez Sąd Okręgowy w Szczecinie.

Zwracamy się do Państwa dziennikarzy o niepowielanie nieprawdziwych informacji zawartych w artykule.

Prokuratura Regionalna w Lublinie skieruje do redakcji portalu Onet żądanie sprostowania przedmiotowego tekstu.

kom/ sno/ mark/

Data publikacji 07.10.2019, 14:47