Otwarcie Muzeum Emigracji w Gdyni - akredytacje

14.05.2015, 11:49aktualizacja: 14.05.2015, 11:49

W sobotę 16 maja 2015 roku odbędzie się ceremonia otwarcia Muzeum Emigracji w Gdyni.

Wstęp na uroczystość będą mieli wyłącznie akredytowani dziennikarze, a wnioski akredytacyjne są przyjmowane do piątku, 15 maja do godz. 12:00 drogą elektroniczną: http://gdynia.pl/p/akredytacje/akrPL.php?akr=102645.

Po uroczystym otwarciu muzeum zostanie udostępnione publiczności (od godziny 18:00). Podczas Nocy Muzeów oraz w niedzielę 17 maja każdy będzie mógł wziąć udział w premierowym zwiedzaniu wystawy opowiadającej o historii wyjazdów mieszkańców ziem polskich - od XIX wieku aż do dziś. Weekendowi otwarcia towarzyszy bogaty program wydarzeń: spektakl audiowizualny "Łączymy historie", koncert Miki Urbaniak, projekcje w kinie muzealnym, wykłady, spotkania, warsztaty genealogiczne i wiele innych atrakcji.

Muzeum powstaje w ważnym i symbolicznym dla polskiej emigracji miejscu. To właśnie przez Dworzec Morski począwszy od lat 30. XX wieku przeszły tysiące Polaków, którzy opuszczali kraj na legendarnych transatlantykach - na czele z m/s "Batory". Dziś gruntownie odrestaurowany budynek został przystosowany do roli nowoczesnej placówki muzealnej. 16 maja po raz pierwszy zostanie otwarty dla szerokiej publiczności.

Data publikacji 14.05.2015, 11:49
Źródło informacji Press Club Polska