Polski jazz otwiera się na publiczność Chin i Korei

29.08.2022, 14:46aktualizacja: 29.08.2022, 14:58

Fot. archiwum Jazz Po Polsku, Marcin Pater Trio, Taichung Jazz Festival, Taiwan, 2019
We wrześniu w Warszawie wystartuje nowy cykl koncertów JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China & Korea 2022”.

Od września do grudnia, w dwóch warszawskich klubach – BARdzo Bardzo i Jassmine – zobaczymy cykl koncertów z udziałem wybitnych muzyków jazzowych. W ramach projektu JAZZ PO POLSKU odbędzie się 25 wydarzeń, które zostaną zarejestrowane w formacie audiowizualnym, a następnie wydane w Chinach i Korei. Seria rozpocznie się w pierwszy weekend września koncertami zespołów Stanisław Słowiński Quintet, Imagination Quartet i Schmidt Electric feat. Jakub Mizeracki.

W ramach projektu JAZZ PO POLSKU „Live Session for China & Korea 2022” publiczność będzie miała okazję nie tylko posłuchać autorskiej muzyki czołowych polskich jazzmanów, ale także wziąć udział w nagraniach koncertów. Zarejestrowane w formie audio i wideo występy, zostaną następnie wydane w azjatyckich serwisach streamingowych. W Warszawie wystąpią muzycy z różnych zakątków Polski m.in.: Confusion Project, Tomasz Chyła Quintet, Aga Derlak Trio, HoTS, Marcin Pater Trio, Rafał Sarnecki Quintet, Gniewomir Tomczyk, Piotr Budniak Essential Group, Ignacy Wiśniewski Trio. Zagrają także przedstawiciele młodej sceny, m.in. Kuba Kotowicz Quartet, Miłosz Oleniecki Trio, Franciszek Pospieszalski Trio, JAH Trio i Unleashed Cooperation. W ramach cyklu zobaczymy także występ big bandu Warsaw Improvisers Orchestra, pod kierownictwem brytyjskiego saksofonisty Raya Dickaty. Koncerty będą się odbywać się od 2 września do 26 grudnia w warszawskich klubach BARdzo Bardzo (ul. Nowogrodzka 11) i Jassmine (ul. Wilcza 73).

Wszystkie koncerty zostaną wydane w Chinach i Korei, a także będą retransmitowane w sobotnie wieczory na antenie Radia Nowy Świat. Nagrania ukażą się na azjatyckich platformach streamingowych, w większości nieznanych i niedostępnych w Europie. Zaliczają się do nich m.in.: chińskie QQ Music, Net Easy Music, Ximalaya FM i koreańskie: Melon, Bugs, VIBE.

„Celem projektu Live Sessions jest podtrzymanie zainteresowania polskim jazzem na największym i najnowocześniejszym rynku muzycznym na świecie oraz zaproponowanie nowych, alternatywnych narzędzi promocji polskiej kultury w niekończącym się lockdownie. To właśnie jazz, zaraz po twórczości polskich klasyków i pisarzy, jest najbardziej rozpoznawalną polską marką kultury w Azji” - mówi Jakub Krzeszowski twórca JAZZ PO POLSKU.

Celem projektu JAZZ PO POLSKU od 2012 r. jest promocja polskiego jazzu poza granicami kraju, a jego głównym rynkiem jest Azja, gdzie dotychczas odbyło się 300 wydarzeń. Polscy muzycy w ramach organizowanych tras koncertowych odwiedzali głównie Chiny i Koreę, ale również dalsze zakątki – Indonezję, Kirgistan, Malezję, Mongolię, Uzbekistan i Wietnam.

„Wszystkie inicjatywy koncertowe w Azji zostały odłożone w czasie. Nie oznacza to jednak, wstrzymania naszej działalność. Rozwijamy nowe formy obecności na lokalnych rynkach, takie które nie wymagają międzynarodowych podróży. Przykładem takiego projektu jest Live Sessions, dzięki któremu polski jazz będzie bardziej dostępny dla azjatyckich odbiorców. W efekcie powstanie dedykowana kolekcja nagrań, która zostanie wydana w sposób cyfrowy w lokalnych sieciach streamingowych. W nagraniach weźmie udział prawie setka artystów, zarówno tych którzy występowali Azji w ramach projektu JAZZ PO POLSKU, jak i tych, którzy ze względu na pandemię nie zdążyli” – dodaje Krzeszowski. W ramach współpracy dwustronnej, również w Polsce odbywają się występy zespołów z Azji.

Projekt JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China and Korea 2022” jest organizowany przez Fundację JAZZ PO POLSKU i dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Patronat honorowy objął Prezydent m.st. Warszawy Rafał Trzaskowski, Ambasada RP w Seulu, Konsulat Generalny RP w Kantonie, Konsulat Generalny RP w Szanghaju, Stowarzyszenie Pomorskie w Chinach. Partnerami projektu są Instytut Polski w Pekinie, Fundacja Instytut Dyplomacji Gospodarczej, Fundacja Agencji Rozwoju Przemysłu, Fundacja BARdzo Bardzo, Jazz Session, Jassmine. Sponsorem jest Bank Gospodarstwa Krajowego. Partnerem logistycznym jest Volvo Car Poland.

Harmonogram koncertów JAZZ PO POLSKU „Live Sessons for China and Korea 2022”

BARDZO BARDZO ul. Nowogrodzka 11

02.09 godz. 20:00 Stanisław Słowiński Quintet Stanisław Słowiński - skrzypce, Zbyszek Szwajdych - trąbka, Franciszek Raczkowski - piano, Paweł Stachowiak - bas, Dawid Fortuna – perkusja

03.09 godz. 20:00 Imagination Quartet Michał Sołtan - gitara/śpiew, Jarosław Bothur - saksofon, Dariusz Świtalski - bas, Maciej Dziedzic - perkusja

04.09 godz. 20:00 Schmidt Electric feat. Jakub Mizeracki Piotr Schmidt - trąbka, Jakub Mizeracki - gitara, Kajetan Borowski - klawisze/syntezatory, Michał Kapczuk - bas, Gniewomir Tomczyk - perkusja

25.09 godz. 20:00 Hot God Joanna Duda - syntezator, Marek Pospieszalski - saksofon, Qba Janicki - perkusja

02.10 godz. 20:00 Ignacy Wiśniewski Trio Ignacy Wiśniewski - piano, Adam Żuchowski - kontrabas, Paweł Osicki - perkusja

30.10 godz. 20:30 G-Squad Aga Derlak - piano, Krzysztof Piłatyk - saksofon, Wojciech Doleżyczek - gitara, Grzegorz Bieżanek - bas, Gniewomir Tomczyk - perkusja

02.11 godz. 20:00 Light Star Guiding Ray Dickaty - saksofon, Mikołaj Poncyljusz - gitara, Mateusz Woźniak - kontrabas, Dominik Mokrzewski - perkusja

06.11 godz. 20:00 Marcin Pater Trio Marcin Pater - wibrafon, Mateusz Szewczyk - kontrabas, Adam Wajdzik - perkusja

11.11 godz. 20:00 Aga Derlak Trio Aga Derlak - piano, Michał Kapczuk - kontrabas, Szymon Madej - perkusja

13.11 godz. 20:00 Warsaw Improvisers Orchestra Ray Dickaty – dyrygent/saksofon, Jan Malkowski - saksofon altowy, Olgierd Dokalski – trąbka, Piotr Mełech – klarnet, Marcin Gokieli – śpiew, Veranika Los - śpiew, Gosia Wrzosek - wokalizy, Wojtek Więckowski – gitara, John Cornell - wiolonczela, Łukasz Kacperczyk – syntezatory, Wojtek Traczyk – kontrabas, Dominik Mokrzewski – perkusja

11.12 godz. 20:00 Franek Pospieszalski Trio Franciszek Raczkowski - piano, Franciszek Pospieszalski - kontrabas, Bartosz Szablowski - perkusja

26.12 godz. 20:00 House Band BARdzo Bardzo

*koncerty w klubie BARdzo Bardzo odbywają się w ramach cyklu Jazz Session autorstwa Gniewomira Tomczyka; przed każdym z koncertów odbędzie się rozmowa z artystą.

JASSMINE ul. Wilcza 73

11.09 godz. 20:30 Tomasz Chyła Quintet Tomasz Chyła - skrzypce, Emil Miszk - trąbka, Krzysztof Hadrych - gitara, Konrad Żołnierek - kontrabas, Sławek Koryzno - perkusja

18.09 godz. 20:30 Kuba Kotowicz Quartet Kuba Kotowicz - wibrafon, Tomasz Sołtys - fortepian, Tymon Trąbczyński - kontrabas, Sebastian Kuchczyński - perkusja

09.10 godz. 20:30 The Flash! Sławek Pezda - saksofony, Kuba Dworak - bas, Max Olszewski - perkusja

godz. 22:00 Jakub Mizeracki Trio Jakub Mizeracki - gitara, Alan Wykpisz - bas, Max Olszewski - perkusja

23.10 20:30 Piotr Budniak Essential Group Wojciech Lichtański - saksofon, Kajetan Borowski - piano, Piotr Narajowski - kontrabas, Piotr Budniak - perkusja

godz. 22:00 Miłosz Oleniecki Trio Miłosz Oleniecki – piano, Paweł Zwierzyński-Pióro – kontrabas, Rafał Dutkiewicz – perkusja

20.11 godz. 20:30 HoTS Mikołaj Poncyljusz - gitara, Radosław Nowak - trąbka, Bartosz Tkacz - saksofon, Adam Prokopowicz - kontrabas, Dawid Opaliński - perkusja

godz. 22:00 Rafał Sarnecki Quintet Dawid Tokłowicz - saksofon altowy, Piotr Wyleżoł - piano, Rafał Sarnecki - gitara, Wojtek Pulcyn - kontrabas, Patryk Dobosz - perkusja

27.11 godz. 20:30 Piotrowski/Smoczyński/Gradziuk/Tomczyk - Grzech Piotrowski - saksofon, Mateusz Smoczyński - skrzypce, Krzysztof Gradziuk - perkusja, Gniewomir Tomczyk – perkusja;

godz. 22:00 Confusion Project Michał Ciesielski - piano, Piotr Gierszewski - bas, Andrzej Golicki - perkusja

04.12 godz. 20:30 JAH Trio Jan Jarecki - piano, Michał Aftyka - kontrabas, Marcin Sojka – perkusja;

godz. 22:00 Unleashed Cooperation Krzysztof Kuśmierek - saksofony, Patryk Rynkiewicz - trąbka, Patryk Matwiejczuk - piano, Flavio Gullotta - kontrabas, Stanisław Aleksandrowicz - perkusja

18.12 godz. 20:30 Gniewomir Tomczyk „Perpetus” Mateusz Smoczyński - skrzypce, Paweł Kaczmarczyk - piano, Andrzej Karałow - piano, Krzysztof Lenczowski - wiolonczela , Gniewomir Tomczyk - perkusja/elektronika.

Źródło informacji: Fundacja JAZZ PO POLSKU

Data publikacji 29.08.2022, 14:46