Powiat Pilski: Koncerty Mietka Szcześniaka i Doroty Miśkiewicz na koniec lata

25.09.2023, 15:07aktualizacja: 25.09.2023, 15:08

Fot. Starostwo Powiatowe w Pile
Na zakończenie lata w nowej Strefie Rekreacji przy budynku Starostwa Powiatowego w Pile odbyły się dwa koncerty popularnych i lubianych gwiazd Mieczysława Szcześniaka oraz jazzowej wokalistki Doroty Miśkiewicz. Mimo niesprzyjającej aury pilscy melomani pokazali, że prawdziwym miłośnikom muzyki niestraszne są chmury i deszcz.

O godzinie 18:30 na scenie pojawił się Mietek Szcześniak w towarzystwie Joanny Gajdy, prezentując swój projekt jazzowy dedykowany najmłodszym słuchaczom, zatytułowany „Jazz dla dzieciaków". To nie tylko występ artystów, ale także wspólne wykonanie kilku utworów z dziećmi z Młodzieżowego Domu Kultury ISKRA w Pile wywołały aplauz publiczności. To był wyjątkowy sposób na wprowadzenie najmłodszych w świat muzyki jazzowej.

Następnie na scenie pojawiła się niepowtarzalna Dorota Miśkiewicz, która zaprosiła do wspólnego muzycznego podróżowania światowej sławy gwiazdę latin jazzu — Toninho Horta. Był to wyjątkowy projekt polsko-brazylijski promujący najnowszą płytę artystki, nagraną w Rio de Janeiro, a która pojawiła się na rynku zaledwie kilka dni temu.

Publiczność zanurzyła się w rytmach bossa-nova, samby i jazzu, czując jakby przeniosła się na plaże Copacabana. Koncert ten był nie tylko muzycznym przeżyciem, ale także podróżą przez kulturę brazylijską i słowiańską, a połączenie to okazało się niezwykle udane.

- To był kolejny wieczór w naszej nowej Strefie Rekreacji. Niedawno gościliśmy tu wspaniałego artystę Stanisława Soykę, a tym razem zaproponowaliśmy mieszkańcom wieczór pełen magii dźwięków, gdzie jazz połączył serca ludzi. Koncerty w tym miejscu z pewnością na długo pozostaną w pamięci tych, którzy mieli okazję być częścią tej niezapomnianej muzycznej uczty – mówi Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

Wydarzenia zostały dofinansowane ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury na zadanie „Festiwal Letnia Scena Muzyczna Powiatu Pilskiego”. Kwota dofinansowania wynosi 50 000 zł.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 25.09.2023, 15:07