Saudyjska Federacja na rzecz Popularyzacji Sportu ogłasza nową lokalizację trzeciego maratonu w Rijadzie – Kingdom Arena

05.02.2024, 09:29aktualizacja: 05.02.2024, 09:33

Business Wire

RIJAD, Arabia Saudyjska--(BUSINESS WIRE)-- Saudyjska Federacja na rzecz Popularyzacji Sportu (SFA) ogłosiła, że miejscem startu i mety zaplanowanego na 10 lutego trzeciego maratonu w Rijadzie, organizowanego pod patronatem Ministerstwa Sportu Arabii Saudyjskiej, będzie nowy obiekt Kingdom Arena.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240204259709/pl/

Maraton w Rijadzie stanowi jedną z najbardziej wyczekiwanych imprez sportowych w kraju, a Kingdom Arena będzie doskonałym miejscem rozpoczęcia i zakończenia tego fascynującego wyścigu szosowego. W 2023 r. w maratonie wzięło udział 15 000 biegaczy z 128 krajów, z czego 61,6% stanowiło uczestników z Arabii Saudyjskiej. W 2023 r. dokonano również niezbędnych pomiarów dla celów certyfikacji maratonu jako wyścigu szosowego World Athletics Label.

Start oraz meta wyścigu znajdować się będą na szosie Imam Saud bin Faisal Road naprzeciwko Kingdom Arena, zarówno dla pełnego maratonu (42,2 km), półmaratonu (21,1 km), jak i biegu na 10 km, adresowanego do zawodników, którzy ukończyli 17 lat, oraz biegu na 4 km dla początkujących, rodzin i dzieci. Ponadto przez dwa dni (9 i 10 lutego) przy placu Kingdom Arena działać będzie „Maratonowa Wioska” obejmująca stanowiska z żywnością i napojami, rozrywkę oraz wiele atrakcji z dziedziny fitnessu i dbałości o dobre samopoczucie.

21,1 km trasy półmaratonu biegnie ulicami Rijadu, który został przygotowany do przyjęcia uczestników półmaratonu i maratonu. Zarówno półmaraton, jak i maraton poprowadzą zawodników wzdłuż najważniejszych atrakcji miasta, takich jak Ad-Dirijja i Wadi Hanifa, przy czym w przypadku biegu na 42,2 km zawodnicy okrążą je dwukrotnie. Z kolei trasa na 10 km została poprowadzona przez północną część miasta, mijając tzw. Ogród Cudów i kompleks Boulevard World, natomiast trasa 4-kilometrowa ma wypełnić lukę pomiędzy trasą 10-kilometrową a trasą półmaratonu liczącą 21,1 km.

„Cieszymy się z kolejnej edycji maratonu w Rijadzie i wzbogacenia jego trasy o najnowszy obiekt sportowy w mieście, Kingdom Arena. Przewidujemy, że tegoroczna impreza będzie największa i najznakomitsza z dotychczasowych wydarzeń, co pomoże nam w realizacji misji polegającej na angażowaniu ludności zamieszkującej Królestwo w aktywność fizyczną” – powiedział Shaima Saleh Al-Husseini, dyrektor zarządzający SFA.

Maraton w Rijadzie ma przyciągnąć wielu uczestników o podobnych zainteresowaniach, umożliwiając zawarcie nowych znajomości i przeżycie wielu niezapomnianych chwil będących częścią doświadczeń sportowych każdego z nich. Rejestracja udziału w imprezie jest możliwa na stronie internetowej maratonu oraz na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej SFA.

Saudyjska Federacja na rzecz Popularyzacji Sportu (SFA) to aktywna organizacja społeczna działająca w obszarze sportu, dobrego samopoczucia i kondycji fizycznej, która powstała w celu promowania zdrowego trybu życia w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Więcej informacji na stronie https://sportsforall.com.sa/

Źródło: AETOSWire

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240204259709/pl/

Źródło: Saudi Sports for All Federation