Trzebnica: Obchody Jadwiżańskie

15.10.2020, 18:13aktualizacja: 16.10.2020, 10:07

UM Trzebnica
Pomimo wprowadzenia na obszarze całej Polski tzw. „strefy żółtej”- z zachowaniem koniecznego reżimu sanitarnego zaplanowano coroczne Uroczystości Jadwiżańskie.

Trzebnica czeka, jak co roku, na tłumy pielgrzymów, którzy każdego roku w październiku przybywają do Trzebnicy, by przy grobie Księżnej zostawić swoje troski, ale i podziękować za wstawiennictwo i wyproszone łaski. Na niedzielę 18 października zaplanowano Centralne Uroczystości Odpustowe, zaś w ramach wcześniejszych uroczystości m. in. duchową pielgrzymkę chorych, kobiet oraz Trzebniczan do grobu św. Jadwigi. Z pewnością nie zawiodą także Wrocławianie w ramach duchowej pieszej wrocławskiej pielgrzymki do grobu św. Jadwigi Śląskiej.

Przed uczestnikami wiele wzruszeń i niezapomnianych wrażeń, a obecna sytuacja związana z pandemią z pewnością jeszcze mocniej zachęca do duchowej zadumy i służby Bogu i ludziom. Szczególnie, że Międzynarodowe Sanktuarium w Trzebnicy to źródło wiary i tradycji, z którego czerpią tysiące wiernych siły do życia w Chrystusie i zgodzie z dekalogiem nawet w najtrudniejszych czasach. Przewodni motyw tegorocznych obchodów brzmi: "Razem, ze świętą Jadwigą. W czasie pandemii. Odkrywając na nowo piękno jej życia.". Co więcej – tegoroczne uroczystości odpustowe ku czci św. Jadwigi Śl. połączone zostały z Jubileuszem 75-lecia posługi Salwatorianów w Trzebnicy.

Celebrowanie mszy św. podczas odpustu powierzono ks. Bogdanowi Giemzie oraz ks. Piotrowi Filasowi, a dodatkowo o wygłoszenie kazania przy grobie św. Jadwigi poproszono ks. Piotra Zemana. W dniu kończącym Uroczystości Jadwiżańskie 18 października Mszy św. przewodniczyć będzie sam Prowincjał Salwatorianów, ks. Józef Figiel. Jak co roku – po zakończonej Eucharystii, przejdzie też procesja z relikwiami św. Jadwigi Śl., zaś ważniejsze wydarzenia odpustu będą transmitowane przez media.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.10.2020, 18:13