W najbliższą niedzielę dwa koncerty JAZZ PO POLSKU w Jassmine

04.10.2022, 14:50aktualizacja: 04.10.2022, 14:56

Fundacja JAZZ PO POLSKU - The Flash!
W ramach projektu JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China & Korea 2022” w najbliższą niedzielę, 9 października w warszawskim klubie Jassmine odbędą się dwa koncerty: Jakub Mizeracki Trio i The Flash! Koncerty rozpoczną się o godzinie 20:30 i 22:00.

W najbliższą niedzielę, 9 października w klubie Jassmine przy ul. Wilczej 73 odbędą się dwa koncerty. O godzinie 20:30 wystąpi trio Jakuba Mizerackiego, łączące muzykę improwizowaną z nowoczesnymi rockowymi pomysłami, hip-hopem i bluesem oraz o godzinie 22:00 The Flash!, niezwykle energiczne trio saksofonisty Sławomira Pezdy, łączące jazz z muzyką drum'n'bass, noise i punk. Oba zespoły to mieszanka młodości i energii. Zespoły testują granice własnej wyobraźni i eksplorują nowe, oryginalne muzyczne ścieżki, tworząc potężne, intensywne, energetyczne opowieści.

„W ramach projektu odbyło się już 7 koncertów, przed nami wciąż 18 występów. Najbliższa niedziela w Jassmine zapowiada się wręcz wybuchowo. Mam nadzieję, że ten wieczór rozchmurzy serca nawet najbar-dziej ponurych słuchaczy. Oba zespoły, mimo młodego wieku, słyną z niebywałej energii oraz łączenia wielu muzycznych gatunków, co stanowi atrakcyjną propozycję dla szerokiego grona odbiorców. To będzie prawdziwy jazz po polsku, jazz będący punktem wyjścia do dalszych poszukiwań i eksploracji innych gatunków muzycznych. Muzyka obu zespołów pozwoli Wam na odnalezienie w sobie na nowo zapomnianej radości i zatraconej energii” - zapowiada najbliższy koncert Jakub Krzeszowski, twórca projektu JAZZ PO POLSKU.

Jakubowi Mizerackiemu towarzyszyć będzie Alan Wykpisz na gitarze basowej, oraz Max Olszewski na perkusji; natomiast The Flash! wystąpi w regularnym składzie: Sławomir Pezda - saksofon tenorowy, Kuba Dworak - gitara basowa, Max Olszewski - perkusja. Oba koncerty zostaną zarejestrowane w formacie au-diowizualnym.

Najnowszy projekt JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China & Korea 2022” to 25 koncertów odby-wających się od września do grudnia na zmianę w klubach BARdzo Bardzo i Jassmine w Warszawie. Pozwala on publiczności nie tylko na poznanie autorskiej muzyki czołowych polskich jazzmanów młodego pokolenia, ale daje także możliwość wzięcia udziału w trwających nagraniach. Występy są bowiem rejestro-wane w formie audio i wideo, i zostaną wydane na azjatyckich platformach streamingowych.

W najbliższym czasie zobaczymy także koncerty m.in. Piotr Budniak Essential Group i Miłosz Oleniecki Trio 23 października w Jassmine oraz G-Squad 30 października, Light Star Guiding 2 listopada, Marcin Pater Trio 6 listopada, Aga Derlak Trio 11 listopada w BARdzo Bardzo. Cykl koncertów potrwa do 26 grudnia.

Projekt JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China and Korea 2022” jest organizowany przez Fundację JAZZ PO POLSKU i dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego pochodzą-cych z Funduszu Promocji Kultury. Patronat honorowy objął prezydent m.st. Warszawy Rafał Trzaskowski, Ambasada RP w Seulu, Konsulat Generalny RP w Kantonie, Konsulat Generalny RP w Szanghaju oraz Stowarzyszenie Pomorskie w Chinach. Partnerami projektu są Instytut Polski w Pekinie, Fundacja Instytut Dyplomacji Gospodarczej, Festiwal Jazz Juniors, Fundacja Agencji Rozwoju Przemysłu, Fundacja BARdzo Bardzo, Jazz Session, Jassmine. Sponsorem jest Bank Gospodarstwa Krajowego. Partnerem logistycznym jest Volvo Car Poland. Patroni medialni: Radio Nowy Świat, Jazz Forum, Jazz Press, Jazzsoul.pl, Chi-ny24.com, Radio Jazz Po Polsku.

Harmonogram koncertów JAZZ PO POLSKU „Live Sessions for China and Korea 2022”

BARdzo Bardzo ul. Nowogrodzka 11

02.09, 20:00 Stanisław Słowiński Quintet: Stanisław Słowiński - skrzypce, Zbyszek Szwajdych - trąbka, Franciszek Raczkowski - piano, Paweł Stachowiak - bas, Dawid Fortuna – perkusja,

03.09, 20:00 Imagination Quartet: Michał Sołtan - gitara/śpiew, Jarosław Bothur - saksofon, Dariusz Świtalski - bas, Maciej Dziedzic - perkusja,

04.09, 20:00 Schmidt Electric feat. Jakub Mizeracki: Piotr Schmidt - trąbka, Jakub Mizeracki - gitara, Kajetan Borowski - klawisze/syntezatory, Karol Kozłowski - bas, Gniewomir Tomczyk - perkusja,

25.09, 20:00 Hot God: Joanna Duda - syntezator, Marek Pospieszalski - saksofon, Qba Janicki - perkusja

02.10, 20:00 Ignacy Wiśniewski Trio: Ignacy Wiśniewski - piano, Adam Żuchowski - kontrabas, Paweł Osicki - perkusja,

30.10, 20:30 G-Squad: Aga Derlak - piano, Krzysztof Piłatyk - saksofon, Wojciech Doleżyczek - gitara, Grze-gorz Bieżanek - bas, Gniewomir Tomczyk - perkusja,

02.11, 20:00 Light Star Guiding: Ray Dickaty - saksofon, Mikołaj Poncyljusz - gitara, Mateusz Woźniak - kontrabas, Dominik Mokrzewski - perkusja,

06.11, 20:00 Marcin Pater Trio: Marcin Pater - wibrafon, Mateusz Szewczyk - kontrabas, Adam Wajdzik - per-kusja,

11.11, 20:00 Aga Derlak Trio: Aga Derlak - piano, Michał Kapczuk - kontrabas, Szymon Madej - perkusja,

13.11, 20:00 Warsaw Improvisers Orchestra: Ray Dickaty - dyrygent/saksofon, Jan Malkowski - saksofon altowy, Olgierd Dokalski - trąbka, Piotr Mełech - klarnet, Marcin Gokieli - śpiew, Veranika Los - śpiew, Gosia Wrzosek - wokalizy, Wojtek Więckowski - gitara, John Cornell - wiolonczela, Łukasz Kacperczyk - syntezato-ry, Wojtek Traczyk - kontrabas, Dominik Mokrzewski – perkusja,

11.12, 20:00 Franek Pospieszalski Trio: Franciszek Raczkowski - piano, Franciszek Pospieszalski - kontra-bas, Bartosz Szablowski – perkusja,

26.12, 20:00 House Band BARdzo Bardzo

*koncerty w klubie BARdzo Bardzo odbywają się w ramach cyklu Jazz Session autorstwa Gniewomira Tom-czyka; przed każdym z koncertów odbędzie się rozmowa z artystą.

Jassmine ul. Wilcza 73

11.09, 20:30 Tomasz Chyła Quintet: Tomasz Chyła - skrzypce, Emil Miszk - trąbka, Krzysztof Hadrych - gita-ra, Konrad Żołnierek - kontrabas, Sławek Koryzno – perkusja,

18.09, 20:30 Kuba Kotowicz Quartet: Kuba Kotowicz - wibrafon, Tomasz Sołtys - fortepian, Tymon Trąbczyński - kontrabas, Sebastian Kuchczyński – perkusja

09.10, 20:30 The Flash Sławek Pezda - saksofony, Kuba Dworak - bas, Max Olszewski - perkusja,

09.10, 22:00 Jakub Mizeracki Trio: Jakub Mizeracki - gitara, Alan Wykpisz - bas, Max Olszewski - perkusja

23.10, 20:30 Piotr Budniak Essential Group: Wojciech Lichtański - saksofon, Kajetan Borowski - piano, Piotr Narajowski - kontrabas, Piotr Budniak – perkusja,

23.10, 22:00 Miłosz Oleniecki Trio: Miłosz Oleniecki - piano, Paweł Zwierzyński-Pióro - kontrabas, Rafał Dut-kiewicz - perkusja,

20.11, 20:30 HoTS: Mikołaj Poncyljusz - gitara, Radosłaaw Nowak - trąbka, Bartosz Tkacz - saksofon, Adam Prokopowicz - kontrabas, Dawid Opaliński - perkusja,

20.11, 22:00 Rafał Sarnecki Quintet: Dawid Tokłowicz - saksofon altowy, Piotr Wyleżoł - piano, Rafał Sarnecki - gitara, Wojtek Pulcyn - kontrabas, Patryk Dobosz - perkusja,

27.11, 20:30 Piotrowski/Smoczyński/Gradziuk/Tomczyk - Grzech Piotrowski - saksofon, Mateusz Smoczyński - skrzypce, Krzysztof Gradziuk - perkusja, Gniewomir Tomczyk - perkusja,

27.11, 22:00 Confusion Project: Michał Ciesielski - piano, Piotr Gierszewski - bas, Andrzej Golicki - perkusja

04.12, 20:30 JAH Trio: Jan Jarecki - piano, Michał Aftyka - kontrabas, Marcin Sojka - perkusja,

04.12, 22:00 Unleashed Cooperation: Krzysztof Kuśmierek - saksofony, Patryk Rynkiewicz - trąbka, Patryk Matwiejczuk - piano, Flavio Gullotta - kontrabas, Stanisław Aleksandrowicz – perkusja,

18.12, 20:30 Gniewomir Tomczyk „Perpetus”: Mateusz Smoczyński - skrzypce, Paweł Kaczmarczyk - piano, Andrzej Karałow - piano, Krzysztof Lenczowski - wiolonczela , Gniewomir Tomczyk - perkusja/elektronika.

Źródło informacji: Fundacja JAZZ PO POLSKU

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE