W Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu odważnie o eutanazji

14.09.2023, 14:04aktualizacja: 14.09.2023, 14:31

Kuki Krzysztof Iwański - Znikanie
22 września premiera polsko-hiszpańskiej koprodukcji „I'm Nowhere/Znikanie/Desvanecimiento”.

„I'm Nowhere/Znikanie/Desvanecimiento” powstaje w Teatrze im. Jana Kochanowskiego we współpracy z Teatros del Canal z Madrytu oraz Międzynarodowym Festiwalem „Boska Komedia” w Krakowie. Jest głosem w dyskusji nad tematem eutanazji – zalegalizowanej w kilku krajach Europy (między innymi w 2021 roku w Hiszpani), w Polsce jest tematem tabu, niechętnie poruszanym w społecznym dyskursie.

Spektakl znalazł się w programie Teatros del Canal na 25-lecie teatru i zostanie zaprezentowany wśród 30 spektakli przygotowanych przez wybitnych twórców światowego teatru, m.in. Susanne Kennedy, Pippo Delbono, Robert Wilson czy Ivo Van Hove.

Etyczna zagadka

Czym mierzymy jakość życia? Czy wybór własnego końca jest godnością? Czy człowiek w stanie śpiączki posiada świadomość? Kiedy iskra świadomości gaśnie, czy nasze istnienie również znika? Spektakl w reżyserii Norberta Rakowskiego nie poda odpowiedzi na te pytania, bo czy istnieje jedna możliwa odpowiedź?

Kiedy w wieku 104 lat dr David Goodall powiedział wprost, że nie ma chęci do życia, od razu stał się bohaterem mediów, a jego słowa były interpretowane na całym świecie. Naukowiec zdecydował o poddaniu się eutanazji, bo, jak zapewniał, nie chciał już żyć.

„W moim wieku wstaję rano, jem śniadanie. A potem siedzę aż do lunchu. Potem jem trochę lunchu i znowu siedzę. Jaki z tego pożytek? […] Proces umierania może być nieprzyjemny, ale nie musi. Chciałbym, aby dla mnie nie był” – wyznał Goodall dziennikarzowi CNN.

Kto powinien decydować o naszym życiu? Prawo? Postęp medycyny? Sądy? Kościół? My sami? Czy jesteśmy wystarczająco odpowiedzialni, aby podejmować nieodwracalne decyzje?

Między życiem a śmiercią

„I'm Nowhere/Znikanie/Desvanecimiento” eksploruje różne aspekty wyborów między życiem a śmiercią. Dylematy etyczne dotyczące „dobrej śmierci”[1] rzucają wyzwanie naszym przekonaniom, konfrontują normy społeczne i zmuszają nas do przepracowania moralnych niejasności, które każda jednostka i całe społeczeństwo musi rozszyfrować.

Międzynarodowa współpraca

Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu od kilku sezonów wypełnia misję „Teatru wielu głosów, różnych spojrzeń” i jako jedyny Teatr w Polsce należy do European Theatre Convention (ETC). W rezultacie podejmowane przez opolski Teatr działania oraz wybory repertuarowe niejednokrotnie mają na celu zachęcenie do europejskiego dialogu i dyskusji wokół współczesnych problemów.

Reżyser Norbert Rakowski, po „Badaniach ściśle tajnych” (premiera w grudniu 2021 r.) i „Czterech dobrych powodach, by rzucić wszystko w cholerę” (premiera w kwietniu 2023 r.), ponownie tworzy w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu spektakl dotykający natury człowieka. Bez podawania gotowych rozwiązań i tez szuka wspólnych dla wszystkich odniesień, które w zderzeniu z nieznanym zmuszają nas do osobistych decyzji, obrony, wyjścia ze stref kulturowych przyzwyczajeń i komfortu.

Premiera spektaklu jest zaplanowana na Dużej Scenie Teatru Kochanowskiego już 22 września 2023 roku. Kolejne pokazy w Opolu 23 i 24 września 2023 r.

Po polskiej premierze „I'm Nowhere/Znikanie/Desvanecimiento” zadebiutuje 5 października w Madrycie w Teatros del Canal 5. Pokaz spektaklu w ramach Międzynarodowego Festiwalu „Boska Komedia” w Krakowie zaplanowany jest 15 grudnia.

Fragment spektaklu oparty jest na najnowszym tekście Iwana Wyrypajewa.

Koncept i reżyseria: Norbert Rakowski

Choreografia: Janusz Orlik

Muzyka: Tao Gutiérrez

Scenografia: Maria Jankowska