Wiedeńskie Muzeum Historii Sztuki obchodzi 130. urodziny

26.01.2021, 11:30aktualizacja: 26.01.2021, 11:35

Kunsthistorisches Museum Wien © KHM-Museumsverband
Wiedeńskie Muzeum Historii Sztuki, Kunsthistorisches Museum, które co roku przyciąga ponad milion zwiedzających, obchodzi w tym roku 130. rocznicę powstania. Z okazji swoich urodzin oferuje odwiedzającym darmowe bilety i zaprasza na wystawę Tycjana.

W obecności trzystu gości 17 października 1891 roku cesarz Franciszek Józef I otworzył Muzeum Sztuk Pięknych Dworu Wiedeńskiego, dzisiejsze Kunsthistorisches Museum (KHM). Muzeum jest otwarte dla publiczności od 22 października 1891 roku. Z okazji tegorocznej rocznicy, każdy zwiedzający w dniu swoich urodzin może wejść do muzeum bezpłatnie. Trzeba jedynie przedstawić w kasie dokument tożsamości ze zdjęciem, aby potwierdzić datę urodzin.

Największą atrakcją roku jubileuszowego będzie niewątpliwie jesienna wystawa prac Tycjana, którą będzie można oglądać od 5 października 2021 r. do 16 stycznia przyszłego roku. Wystawa „Tycjana obraz kobiety: Piękno - Miłość - Poezja” pokazuje sześćdziesiąt prac, częściowo z międzynarodowej kolekcji, przedstawiających kobiety Tycjana i jemu współczesnych, np. Jacopa Tintoretta, Paola Veronesego, Parisa Bordone i Lorenza Lotta. Celem wystawy jest podkreślenie niesamowitego bogactwa oraz pomoc w prawidłowej interpretacji gestów, spojrzeń i osobliwości. Od konkretnych portretów po portrety inspirowane poezją, miłością i tęsknotą, to wszystko przejawia się w postaciach historycznych, mitologicznych i alegorycznych. Realistyczne i wyidealizowane portrety są okazją do odkrywania i analizowania cennych dzieł. Wystawa będzie prezentowana nie tylko w Wiedniu, ale także w Mediolanie. Muzeum planowało wystawę w zeszłym roku, ale ze względu na pandemię została ona przełożona.

Pandemia spowodowała również przesunięcie popularnego projektu muzeum „Ganymed in power”, tym razem z tematem władzy w centrum. Od 1 maja br. zespół trzydziestu artystów, tancerzy, muzyków i aktorów ma ożywiać obrazy muzeum autorstwa Bruegla, Caravaggia, Rembrandta i Rubensa, aby pokazać głębokie pragnienie władzy, które do dziś przenika społeczeństwo i życie polityczne.

Wiosenna wystawa „Siły wyższe. O ludziach, bogach i siłach natury“ wykorzystuje unikalne zbiory Kunsthistorisches Museum, Weltmuseum Wien i Theatermuseum, aby opowiedzieć o zwróceniu się do sił wyższych w najróżniejszych kulturach i epokach. Pod hasłem „seeing across cultures” około 80 obiektów, z których część nigdy wcześniej nie była eksponowana, podejmuje ten bardzo aktualny temat i tworzy przestrzeń dla osobistych skojarzeń i emocji.

Źródło informacji: Eurocomm-PR

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE