Yuan Longping: zaangażowanie w dobroczynność i dobrobyt ludzkości

25.05.2021, 15:20aktualizacja: 25.05.2021, 15:23

PEKIN, 25 maja 2021 r. /PRNewswire/ -- Komunikat China.org.cn na temat Yuan Longping:

W dniu 22 maja zmarł Yuan Longping, słynny chiński naukowiec, który przyczynił się do uwolnienia od głodu ogromnej liczby ludzi. Jego śmierć wywołała żałobę chińskiego społeczeństwa. Wiadomość o jego odejściu podały również liczne zagraniczne media.

Yuan Longping, okrzyknięty „ojcem ryżu hybrydowego”, opracował w 1973 r. pierwszą na świecie wysokowydajną odmianę ryżu hybrydowego. Od tego czasu plony uzyskiwane z ryżu hybrydowego wciąż biją nowe rekordy światowe: od 300 kg do 500 kg, a następnie 700 kg z jednego mu (ok. 0,07 ha). Obecnie wydajność jednostkowa superhybrydowego ryżu Chaoyou 1000 opracowanego przez zespół Yuana przekroczyła 1000 kg. Wcześniej światowa społeczność naukowa uważała, że ryż nie może być poddawany krzyżowaniu.

Ten przeciętny, a zarazem wielki człowiek nie tylko pomógł Chinom, krajowi o populacji 1,4 miliarda ludzi, rozwiązać problem zapewnienia samowystarczalności żywnościowej, ale także wniósł ogromny wkład w światowe bezpieczeństwo żywnościowe.

Obecnie opracowana przez zespół Yuana odmiana ryżu hybrydowego została wprowadzona do szerokiego zastosowania i próbnych nasadzeń w kilkudziesięciu krajach i regionach na całym świecie. Na Madagaskarze plony z tego typu ryżu były nawet o 300% wyższe niż z odmian rodzimych. W Indonezji wynosiły one ponaddwukrotnie więcej niż z tradycyjnych, lokalnych odmian. Z kolei w 2018 r. po raz pierwszy w historii zespół Yuana z powodzeniem przeprowadził próby uprawy ryżu na pustyniach Dubaju.

Przez wielu postrzegany był jako naukowiec, który mimo samotności i trudności konsekwentnie realizował swoje marzenia. Eksperymenty nad rozmnażaniem odmian hybrydowych nie należą do łatwych zadań. W początkowym okresie swoich badań Yuan osobiście zbadał ponad 14000 kłosów ryżu, zanim znalazł sześć naturalnie męsko-sterylnych roślin. W wieku 90 lat nadal prowadził badania, odwiedzając pola niemal codziennie i obserwując wzrost hybrydowego ryżu.

Yuan był również wielkodusznym mężczyzną, niezłomnie oddanym sprawie dobra ludzkości. Choć urodził się w inteligenckiej rodzinie, w młodości doświadczał głodu, co sprawiło, że postanowił poświęcić się badaniom nad rolnictwem. Przez ponad 10 lat wspomagał kraje afrykańskie w uprawie ryżu hybrydowego i przez dziesięciolecia niestrudzenie pracował nad wykorzystaniem potencjału wydajności ryżu. W ostatnich latach swojego życia Yuan poświęcił się badaniom i rozwojowi ryżu morskiego. Dokładał wszelkich starań, aby spełnić swoje życiowe życzenie - zapewnić ludziom na całym świecie wystarczającą ilość pożywienia.

Yuan Longping pozostawił światu bezcenną spuściznę w postaci małego ziarenka ryżu. „Każdy z nas jest jak ziarenko - powinniśmy starać się wyrosnąć na dobrych ludzi” - powiedział kiedyś Yuan. Ten skromny, lecz wielki człowiek wart jest zapamiętania.

China Mosaic

Yuan Longping: Zaangażowanie w dobroczynność i dobrobyt ludzkości