Żandarmeria Wojskowa ws. artykułu Onet.pl (komunikat)

17.07.2018, 18:39aktualizacja: 17.07.2018, 18:39

- Rzecznik Komendanta Głównego Żandarmerii Wojskowej informuje:

W związku z opublikowaniem w dniu 17 lipca 2018 roku na portalu Onet.pl artykułu pt. „Ja jestem majorem. A ty kim?” autorstwa Edyty Żemły, Pawła Ławińskiego i Marcina Wyrwała informuję, że przedstawione w artykule zdarzenia dotyczą przede wszystkim prywatnej sfery życia rodzinnego żołnierza Żandarmerii Wojskowej. Żandarmeria Wojskowa jako instytucja nie ingeruje w sferę prywatną i rodzinną swoich pracowników.

W sprawach czynów zabronionych sygnalizowanych w artykule toczą się dwa postępowania karne:

W sprawie fałszowania dokumentu umowy kupna-sprzedaży samochodu dochodzenie prowadzi Prokuratura Okręgowa w Warszawie Wydział do Spraw Wojskowych.

W sprawie nielegalnego pozyskiwania danych opisanego w artykule żołnierza Żandarmerii Wojskowej dochodzenie prowadzi Prokuratura Rejonowa w Krakowie Dział do Spraw Wojskowych.

Niezależnie od powyższych postępowań w dniu 14.05.2018 r. Komendant Główny Żandarmerii Wojskowej przesłał do Prokuratury Okręgowej w Warszawie Wydział do Spraw Wojskowych skargę dotyczącą nielegalnych podsłuchów bohaterki artykułu z wnioskiem o dokonanie oceny zasadności wszczęcia śledztwa w przedmiotowej sprawie.

Do czasu zakończenia prowadzonych postepowań karnych Żandarmeria Wojskowa nie jest uprawniona do udzielania informacji w powyższych sprawach.

W zakresie znęcania się psychicznego i fizycznego, o którym jest mowa w artykule, do Żandarmerii Wojskowej nie wpłynęło żadne zawiadomienie mogące stanowić podstawę do podjęcia działań w stosunku do opisanego w artykule żołnierza Żandarmerii Wojskowej.

Twierdzeniom o nieprawidłowościach w Żandarmerii Wojskowej podnoszonych w artykułach Onetu autorstwa Edyty Żemły, Pawła Ławińskiego i Marcina Wyrwała przeczą fakty:

Do dnia dzisiejszego różne jednostki organizacyjne prokuratury wydały 12 postanowień o odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego w sprawie 39 sygnalizowanych nieprawidłowości.

Opisywane przez dziennikarzy Onetu nieprawidłowości do chwili obecnej nie potwierdził też powołany w MON Zespół do spraw analizy stanu przestrzegania zasad równego traktowania w Żandarmerii Wojskowej.

kom/ agzi/aszw/

Data publikacji 17.07.2018, 18:39