Zlecone: Wycieczka Orient Expressem z Wydawnictwem Czarne

09.03.2012, 11:45aktualizacja: 09.03.2012, 11:45

Wydawnictwo Czarne prezentuje nową książkę w serii Orient Express - "Stary Ekspres Patagoński. Pociągiem przez Ameryki" autorstwa Paula Theroux, w przekładzie Pawła Lipszyca (w sprzedaży od 9 marca).

Polscy czytelnicy mieli już okazję przeczytać o azjatyckich wojażach Theroux, opisanych w książkach "Wielki bazar kolejowy" (tłum. M. Budzińska) oraz "Pociąg widmo do Gwiazdy Wschodu" (tłum. P. Łopatka). "Stary Ekspres Patagoński" opowiada o kolejnej wielkiej wyprawie kolejowej amerykańskiego mistrza podróżopisarstwa - tym razem przez obie Ameryki. Theroux opisuje drogę ze skutego lodem stanu Massachusetts do jałowego płaskowyżu na najdalej na południe wysuniętym krańcu Argentyny. Trasa wiedzie przez malownicze miasta Ameryki Środkowej i starożytne miasto Inków, Machu Picchu. Napisany pięknym stylem, pełen błyskotliwych i dowcipnych spostrzeżeń. "Stary Ekspres Patagoński" to wspaniała relacja z podróży "do ostatniej stacji".

Seria Orient Express, zainaugurowana w 2010 roku, skierowana jest przede wszystkim do ciekawych świata niespokojnych duchów, zafascynowanych odległymi lądami, niezwykłymi krajobrazami i spotkaniami z ciekawymi ludźmi. Prezentowana jest w niej literatura podróżnicza na najwyższym światowym poziomie, zarówno pozycje należące do klasyki gatunku, jak i najnowsze tytuły. Oprócz książek Paula Theroux ukazały się w niej "Po Syberii" Colina Thubrona (tłum. D. Kozińska) oraz "Szlaki człowieka" Teda Conovera (tłum. P. Schreiber), a w przygotowaniu jest kilkanaście kolejnych propozycji (następna książka w serii, "Tequila Oil, czyli jak się zgubić w Meksyku" autorstwa Hugh Thomsona, w przekładzie Agnieszki Wilgi, ukaże się już w maju).

Wielbicieli podróży i książek Wydawnictwo Czarne zaprasza do wzięcia udziału w wyjątkowym konkursie literackim "Orient Express - pociąg do przygody". Prace opisujące przygody z podróży kolejowych należy przesłać na adres konkurs@czarne.com.pl do końca maja br. Główną nagrodą w konkursie jest ufundowana przez biuro podróży Marco der Pole wycieczka do Rumunii; można wygrać również zestawy książek z serii Orient Express. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie" http://www.czarne.com.pl.

KONTAKT:

Zofia Dimitrijević