MAC: e-Administracja dla Biznesu (komunikat)

14.04.2015, 16:29aktualizacja: 14.04.2015, 16:29

- MAC informuje:

We wtorek (tj. 14 kwietnia br.) Roman Dmowski, wiceminister administracji i cyfryzacji, wziął udział w II edycji konferencji e-Administracja dla Biznesu (EAB 2015), która odbywa się w Centrum Informacyjnym Legia Warszawa.

- Od cyfryzacji nie ma już odwrotu. Żyjemy w świecie, gdzie nowoczesne przetwarzanie danych i cyfryzacja są siłą napędową rozwoju wielu gospodarek - powiedział Roman Dmowski w trakcie sesji plenarnej skierowanej do instytucji publicznych. Wiceszef MAC omówił „Systemowe podejście do informatyzacji Państwa w perspektywie 2020 – kluczowe przedsięwzięcia zapewniające interoperacyjność”.

- Elektroniczna faktura czy elektroniczny obieg korespondencji powinny stanowić podstawę do funkcjonowania gospodarki cyfrowej lub cyfrowego państwa. Dlatego rolą państwa jest przygotowanie standardów i narzędzi, które opiszą, jak powinna wyglądać komunikacja nie tylko pomiędzy urzędem a obywatelem, lecz także pomiędzy wszystkimi urzędami oraz urzędem i biznesem – podkreślił minister Dmowski.

Tegoroczna edycja poświęcona jest usługom elektronicznym, udostępnianym przedsiębiorcom przez instytucje publiczne. Konferencja e-Administracja dla Biznesu 2015 skierowana jest także do pracowników administracji rządowej i samorządowej, zaangażowanych w informatyzację państwa, jak i przedsiębiorców, przedstawicieli biznesu oraz instytucji z otoczenia biznesu.

Dziś (14 kwietnia br.) odbywają się dyskusje m.in. na temat zbliżającego się obowiązku akceptacji faktur elektronicznych przez instytucje publiczne w Polsce i UE, optymalnych modeli biznesowych dla e-usług (co należy zrobić aby zwiększyć ich liczbę oraz czy warto inwestować w e-usługi w sytuacji niewielkiego zainteresowania ich stosowaniem) oraz na temat gotowości polskich instytucji publicznych do obsługi zagranicznych przedsiębiorców (e-usługi transgraniczne). Ponadto, zaprezentowane zostały plany w zakresie porządkowania prawa dotyczącego usług elektronicznych, a także informacje jak budować dobre dokumenty elektroniczne i jak je archiwizować. Podczas sesji dla przedsiębiorców prezentowane były dostępne publiczne usługi elektroniczne, w tym m.in. nowy ePUAP oraz Pojedynczy Punkt Kontaktowy.

Jutrzejsze sesje (środa 15.04. br.) poświęcone będą transgranicznym e-usługom. Zaprezentowane zostaną działania administracji w Polsce zmierzające do integracji krajowych systemów informatycznych z systemami innych krajów UE.

Zwieńczeniem każdego dnia konferencji jest dyskusja przedstawicieli świata administracji, sądownictwa i przedsiębiorców na temat oceny i oczekiwań świata biznesu w zakresie e-usług.

Konferencja jest współorganizowana przez Instytut Logistyki i Magazynowania, Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji oraz Ministerstwo Gospodarki.

kom/ azb/

Data publikacji 14.04.2015, 16:29