MAC: otwarcie pierwszego w kraju Centrum Aktywności Cyfrowej (CAC) (komunikat)

24.08.2015, 15:14aktualizacja: 24.08.2015, 15:14

- MAC informuje:

24 sierpnia br. (poniedziałek) Andrzej Halicki, minister administracji i cyfryzacji oraz Ireneusz Piecuch, wiceprezes Poczty Polskiej wzięli udział w uroczystości otwarcia pierwszego w Polsce Centrum Aktywności Cyfrowej (CAC) w Sosnowcu, w placówce Poczty Polskiej przy ul. 3 Maja 24.

- Zdecydowaliśmy się na współpracę z Pocztą Polską w zakresie utworzenia kilkuset Centrów Aktywności Cyfrowej. Poczta jako narodowy operator posiada największą w kraju, liczącą ponad 2400 jednostek, sieć własnych placówek w miejscowościach do 20 tys. mieszkańców. I właśnie w takich rejonach mieszkańcy najbardziej narażeni są na wykluczenie cyfrowe. To dla nas bardzo ważny projekt, ponieważ brak kompetencji cyfrowych jest jedną z największych barier dla pełnego wykorzystania potencjału nowych technologii w Polsce oraz szybkiego wzrostu gospodarczego - powiedział Andrzej Halicki, otwierając Centrum w Sosnowcu.

Centra Aktywności Cyfrowej (CAC) to jedno- lub dwuosobowe stanowiska komputerowe z dostępem do internetu. Centra będą służyły aktywizacji społeczności lokalnych oraz upowszechnianiu wykorzystania internetu i nowych technologii. Mieszkańcy będą mieli dostęp do usług takich jak: e-administracja, e-bankowość, e-deklaracje, e-handel, e-konsultacje społeczne, e-zdrowie oraz udostępnianie cyfrowych zasobów kultury. W każdym Centrum będzie również strefa gier interaktywnych, utworzona z myślą o dzieciach odwiedzających placówki Poczty Polskiej.

W Centrach Aktywności Cyfrowej obywatele będą mogli zakładać i potwierdzać Profil Zaufany. Skorzystają również z platformy Usług Elektronicznych (PUE), która umożliwia korzystanie przez internet z usług Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. W CAC zainteresowani założą firmę przez CEIDG, zweryfikują dowód rejestracyjny i prawo jazdy. W ofercie jest także możliwość korzystania przez całą dobę z bezpłatnego Wi-Fi nie tylko w samej placówce w godzinach jej funkcjonowania, ale również po jej zamknięciu w obrębie budynku Poczty Polskiej.

Na początku sierpnia Poczta Polska i Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji podpisały deklarację współpracy w zakresie budowy usług e-administracji i rozwijania kompetencji cyfrowych obywateli. Współpraca MAC z Pocztą Polską dotycząca Centrów Aktywności Cyfrowych może przyczynić się do poprawy pozycji Polski w rankingach rozwoju usług e-goverment.

Poczta Polska jest również sygnatariuszem Szerokiego Porozumienia na rzecz Umiejętności Cyfrowych, zainicjowanego przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w 2013 r. oraz współzałożycielem inicjatywy Thinktankcyfrowy.pl, mającej na celu wspieranie cyfryzacji polskiej gospodarki.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 24.08.2015, 15:14