Maląg: obecna sytuacja na rynku pracy pozwala zachować umiarkowany optymizm

13.08.2020, 10:20aktualizacja: 13.08.2020, 10:20

Obecna sytuacja na rynku pracy pozwala zachować umiarkowany optymizm - oceniła w czwartek minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg komentując lipcową szacunkową stopę bezrobocia, która wyniosła 6,1 proc.

Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej wynika, że w lipcu stopa bezrobocia nie wzrosła względem poprzedniego miesiąca i nadal utrzymuje się na poziomie 6,1 proc. Lipiec to pierwszy miesiąc od wybuchu pandemii, kiedy nie odnotowano wzrostu tego wskaźnika.

Zdaniem minister Maląg, poziom stopy bezrobocia w lipcu oznacza, że "wprowadzone tarcze antykryzysowe i finansowe przyczyniły się do tego, że ludzie nie tracili pracy". Przypomniała, że dotychczas na ratowanie miejsc pracy i związane z tym instrumenty przeznaczone zostało 128 mld zł.

Dzisiaj - oceniła - "mamy sytuację na rynku pracy, w której możemy zachować umiarkowany optymizm".

Maląg zaznaczyła jednocześnie, że sytuacja ta jest monitorowana na bieżąco. "Jeżeli jest potrzeba, wprowadzamy rozwiązania dla poszczególnych branż np. turystycznej" - podkreśliła, wskazując tym samym m.in. na wprowadzenie bonu turystycznego.

Szefowa MRPiPS została również zapytana, czy istnieje problem pojawienia się bezrobocia wśród górników w związku z kłopotami, w jakich znalazła się Polska Grupa Górnicza oraz cała ta branża. "Sytuacja jest pod kontrolą, monitorujemy ją cały czas" - powiedziała Maląg.

"Środki, które są zabezpieczone mają wprowadzić stabilizację i zabezpieczyć tę grupę zawodową" - wskazała. Dodała również, że wszystkie działania ukierunkowane na górników są "kompleksowe". "Wprowadzamy wsparcie rządu tam, gdzie jest ono potrzebne" - dodała. (PAP)

autor: Dorota Stelmaszczyk

dst/ itm/