Małopolskie: "Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy w 2017 r.

15.01.2017, 22:09aktualizacja: 15.01.2017, 22:09

Lekarze i pielęgniarki, specjaliści IT, kierownicy budowy, księgowi, szefowie kuchni, kierowcy oraz blacharze i diagnostycy samochodowi nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy w tym roku w Małopolsce - wynika z "Barometru zawodów".

Trudności w znalezieniu pracy napotkają za to absolwenci studiów humanistycznych i nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących, a także osoby z wykształceniem leśniczym i rolniczym.

"Barometr zawodów" jest ekspercką prognozą, pokazującą sytuację we wszystkich powiatach regionu w bieżącym roku. Badanie prowadzi od kilku lat Wojewódzki Urząd Pracy wspólnie z powiatowymi urzędami pracy z Małopolski. Jego efektem jest klasyfikacja zawodów w trzy grupy: deficytowych, nadwyżkowych oraz zrównoważonych.

„Barometr zawodów powinien być lekturą obowiązkową zarówno dla osób poszukujących pracy, jak i pracodawców. Wskazuje bowiem, w jakich zawodach będzie łatwiej, a w jakich trudniej znaleźć pracę w najbliższym czasie” - zaznaczył wicemarszałek województwa małopolskiego Stanisław Sorys.

Według badania w 2017 r. nie zabraknie ofert pracy dla pracowników branży budowlanej oraz transportowo-spedycyjnej. Niedobory pracowników będą dotyczyć części zawodów produkcyjnych, m.in. operatorów obrabiarek skrawających, stolarzy, masarzy i przetwórców ryb, krawców i pracowników produkcji odzieży.

Na brak pracy nie będą narzekać lekarze oraz pielęgniarki i położne, a także przedstawiciele branży IT: graficy komputerowi, programiści, projektanci i administratorzy baz danych. Zawodem trwale deficytowym w Małopolsce jest zawód samodzielnego księgowego, natomiast po raz pierwszy od początku badania w deficycie znaleźli się fryzjerzy. (PAP)

rgr/ amac/

Data publikacji 15.01.2017, 22:09