Mateusz Morawiecki: ścisła współpraca kluczem do powodzenia Mieszkania Plus

12.12.2016, 14:58aktualizacja: 12.12.2016, 14:58

Kluczem do powodzenia programu Mieszkanie Plus jest ścisła współpraca instytucji rządowych z partnerami biznesowymi i jednostkami samorządu terytorialnego - powiedział na konferencji wicepremier, minister finansów i rozwoju Mateusz Morawiecki.

Podczas ogólnopolskiej konferencji dla samorządowców w Warszawie pt. "Mieszkanie Plus w samorządach. Od intencji do inwestycji" podpisana została pierwsza wiążąca umowa inwestycyjna w ramach programu Mieszkanie Plus. Wkrótce ruszą prace przy budowie 180 nowoczesnych mieszkań czynszowych w Białej Podlaskiej.

"Wierzę, że ten program jest epokowy, absolutnie zmienia naszą rzeczywistość, dlatego zrobię wszystko, żeby pomóc tym, którzy są w to zaangażowani, dlatego cieszę się, że w ramach Polskiego Funduszu Rozwoju utworzone są narzędzia inżynierii finansowej, które mają na celu te braki mieszkaniowe zredukować i skonfigurować całą przestrzeń legislacyjno-finansową pod potrzeby realizacji programu" - powiedział wicepremier.

W dziedzinie budownictwa mieszkaniowego mamy do nadrobienia ogromny dystans - mówił Morawiecki. "Robimy program, który jest programem powszechnym, dostępnym dla każdego, nie oazą dobrobytu dla nielicznych, tylko naprawdę szeroko zasięgowy program, w szczególności dla tych, którzy dzisiaj są w niższych grupach zarabiających i aspirują do klasy średniej" - powiedział wicepremier.

Podkreślił, że Polska w kwestii dostępności mieszkań jest nadal "w ogonie Europy". W Polsce - jak mówił - na tysiąc mieszkańców przypada 310 mieszkań, podczas gdy na Litwie jest to 370, w Czechach - 430, w Rumunii - 420, a w Niemczech czy Szwajcarii wskaźnik ten wynosi ponad 500-600. (PAP)

kfk/ mmu/ je/ jbr/

Data publikacji 12.12.2016, 14:58