MC: Polska zorganizuje największe forum cyfrowe ONZ (IGF) w 2020 r.

05.06.2019, 13:20aktualizacja: 05.06.2019, 13:20

Polska będzie w 2020 r. organizatorem XV Światowego Forum Zarządzania Internetem (Internet Governance Forum - IGF) największego forum cyfrowego ONZ - poinformowało w środę Ministerstwo Cyfryzacji.

Informacja została podana w Berlinie podczas posiedzenia grupy MAG (Multistakeholder Advisory Group to the Secretary-General).

"To duże wyróżnienie dla Polski, bo będziemy gościć kilka tysięcy najważniejszych osób na świecie, zajmujących się problematyką funkcjonowania internetu, wolnością słowa w internecie, wszystkich korzyści, ale i problemów, jakie internet ze sobą niesie" - ocenił minister cyfryzacji Marek Zagórski w nagraniu opublikowanym na Youtube.

Według resortu Internet Governance Forum to spotkanie umożliwiające globalną dyskusję o rozwoju internetu. To inicjatywa Organizacji Narodów Zjednoczonych, w której uczestniczą przedstawiciele rządów, przedsiębiorcy, naukowcy i organizacje pozarządowe z całego świata - dodano.

Tegoroczną edycję Forum, która odbędzie się w listopadzie w Berlinie, otworzy kanclerz Niemiec Angela Merkel. (PAP)

autor: Małgorzata Werner-Woś

mww/ amac/