MC: polski projekt budowy światłowodów dostał nagrodę unijną

20.11.2018, 17:54aktualizacja: 20.11.2018, 17:54

Projekt budowy sieci szerokopasmowej w Polsce zajął pierwsze miejsce w organizowanym przez Komisję Europejską konkursie European Broadband Awards (EBA), poinformowało Ministerstwo Cyfryzacji. Do konkursu zgłoszono kilkadziesiąt projektów z całej Europy.

"Zwycięstwo naszego projektu to wielki sukces. To jeden z najlepszych, największych i najbardziej rozbudowanych projektów budowy sieci szerokopasmowej w Unii Europejskiej. Jego celem jest likwidacja "białych plam". Chodzi o szkoły i gospodarstwa domowe w miejscowościach i regionach, które były dotychczas wykluczone z dostępu do nowoczesnego, szybkiego Internetu" – ocenił minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Uroczyste wręczenie nagrody odbyło się 19 listopada 2018 r. w Brukseli w obecności Komisarz UE ds. Gospodarki Cyfrowej i Społeczeństwa Cyfrowego Mariji Gabriel, a nagrodę odebrała wiceminister cyfryzacji Wanda Buk.

Projekt, zgłoszony przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC), zwyciężył w kategorii „Spójność terytorialna na obszarach wiejskich i oddalonych”. To kategoria, która przyciągnęła największą liczbę zgłoszeń.

Jak podkreśla MC, "jury konkursu doceniło znaczący wpływ projektu na zrównoważony rozwój terytorialny", a także "skalę i kompleksowość, dzięki której stanowi ważny element rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce". Zwycięski projekt obejmuje budowę infrastruktury szerokopasmowej na obszarach wiejskich i miejsko-wiejskich.

Zwycięski projekt jest współfinansowany ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. W jego ramach 2,5 miliarda złotych pochodzących z sektora prywatnego uzupełni - jako wkład własny - prawie 3,5 miliarda złotych pomocy publicznej, finansowanej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To największa w historii inwestycja z funduszy unijnych dotycząca budowy sieci szerokopasmowych.(PAP)

autor: Małgorzata Werner-Woś

Data publikacji 20.11.2018, 17:54