MC: wielkie święto programowania już za 10 tygodni (komunikat)

26.07.2019, 18:47aktualizacja: 26.07.2019, 18:47

- MC informuje:

W środku wakacji mało kto myśli o tym, co też będzie się działo w październiku. A my nie dość, że myślimy, to już przebieramy nogami. Za 70 dni rusza Europejski Tydzień Kodowania. Bez Was się nie uda!

569 – tyle wydarzeń, organizowanych w ramach Codeweek 2019, znajduje się obecnie na mapie Polski. Na tym etapie jesteśmy w europejskiej czołówce. Marzy nam się, aby pozostać w niej do końca. Pomożecie?

Wyścig fair play

Jak pewnie wiecie – CodeWeek to społeczna inicjatywa, w ramach której europejskie państwa „ścigają się” w liczbie zorganizowanych wydarzeń związanych z programowaniem. W ubiegłym roku pobiliśmy rekord dotychczasowych polskich edycji. Mimo to w europejskim rankingu przegonili nas Włosi.

Nie trzymamy urazy, ale w tym roku chcemy powalczyć. Oczywiście fair play J Co powiecie na takie wyzwanie? Każdy z Was może wziąć w nim udział. W CodeWeeku przede wszystkim liczą się bowiem zapał, dobre chęci i oczywiście programowanie.

– Każdy może zorganizować wydarzenie. Pojedyncze osoby, nauczyciele, samorządowcy, pasjonaci komputerów i książkowe mole, wielbiciele nowych technologii i ci, którzy nie są ich fanami – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Zachęcamy do zgłaszania lekcji informatyki, warsztatów z robotami, spotkań ze znajomymi, podczas których będziecie Państwo rozwiązywali logiczne zagadki z przyjaciółmi, czy dyskutowali o nowych technologiach – dodaje szef MC.

CodeWeek to akcja dedykowana wszystkim, którzy chcą rozpocząć lub kontynuować przygodę z programowaniem. To świetna okazja, by zacząć zabawę z grami logicznymi, prostą grafiką komputerową, czy robotyką. Idea jest prosta – każdy kto chce się włączyć, może zorganizować własne wydarzenie i zgłosić je tutaj: www.events.codeweek.eu.

Nie czekaj, nie zwlekaj

Macie pomysł na inicjatywę? Nie czekajcie na październik – zgłoście ją już dziś. Jeśli nie wiecie jak to zrobić, zajrzyjcie na http://koduj.gov.pl/wlacz-sie/. Znajdziecie tam wszystkie pomocne informacje.

Najważniejsze, aby zarejestrować swoją inicjatywę na europejskiej stronie www.events.codeweek.eu. To bardzo ważne. Tylko zarejestrowane wydarzenia biorą udział w wyścigu o zwycięstwo. Kiedy to zrobisz, Twoja inicjatywa pojawi się na mapie CodeWeek i w rankingu. Nasi ambasadorzy w pełnej gotowości czekają na zatwierdzanie Waszych wydarzeń. Do dzieła!

Tegoroczna edycja Europejskiego Tygodnia Kodowania odbędzie się w dniach 5-20 października.

Więcej informacji na www.koduj.gov.pl

kom/ sno/