MF: Kościński na ECOFIN poparł walkę z unikaniem opodatkowania

12.09.2020, 13:41aktualizacja: 12.09.2020, 13:41

Szef MF Tadeusz Kościński podczas nieformalnego szczytu ECOFIN w Berlinie poparł plany UE dotyczące walki z unikaniem opodatkowania - poinformowało w sobotę Ministerstwo Finansów na Twitterze.

Według MF, w drugim dniu nieformalnego szczytu ECOFIN ministrowie dyskutują o możliwości wspierania wzrostu gospodarczego dzięki bardziej efektywnej polityce podatkowej.

Jak podało MF, Kościński powiedział podczas szczytu, że "Polska popiera plany UE dotyczące wzmocnienia działań przyczyniających się do sprawiedliwego opodatkowania, w tym obejmujących walkę z unikaniem opodatkowania".

Ocenił, że skuteczna walka z oszustwami podatkowymi także w obszarze podatku VAT jest możliwa dzięki wymianie doświadczeń, dobrych praktyk, wiedzy i technologii. Wskazał, że "Polska realizuje to dzięki współpracy w ramach zainicjowanej przez nas koalicji państw popierających ideę TaxSolidarity (ang. - solidarności podatkowej)."

Rada do Spraw Gospodarczych i Finansowych (ECOFIN) odpowiada w UE za trzy dziedziny: politykę gospodarczą, kwestie podatkowe i regulację usług finansowych. Na forum Rady zbierają się ministrowie gospodarki i finansów ze wszystkich państw członkowskich. W posiedzeniach uczestniczą też stosowni komisarze europejscy. Posiedzenia ECOFIN zwykle odbywają się raz w miesiącu. (PAP)

autor: Małgorzata Werner-Woś

mww/ skr/